«Μεγάλος Αδερφός» για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

«Ηλεκτρικό μάτι» που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ή των ιδιοκτητών οχημάτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστότοπος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), στον οποίο θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν  ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων.     

Οι αρχές θα αντλούν  πληροφορίες από την ειδική ηλεκτρονική πύλη και  θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή  ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, ποια  είναι ανασφάλιστα και ποια κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες τους. Το ηλεκτρονικό μάτι θα παρακολουθεί τα αυτοκίνητα και  θα αποτελεί εργαλείο για τους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους στους δρόμους σε διερχόμενα οχήματα αλλά και για τους φοροελεγκτές  της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν διασταυρώσεις.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με υπουργική απόφαση ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων από την Α.Α.Δ.Ε., προς δημοσίευση στον ανωτέρω ειδικό ιστότοπο, αποκλειομένης της δημοσιοποίησης κάθε είδους στοιχείων ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων. Επίσης με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται οι πληροφορίες που θα χορηγούνται από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προς δημοσιοποίηση στον ιστότοπο.     www.tanea.gr