Άνω των 100: Οι λέξεις και το αφεντικό

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

 «Όταν χρησιμοποιώ μια λέξη», είπε ο Χάμπτι Ντάμπτι, «σημαίνει ό,τι εγώ την επιλέγω να σημαίνει. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο».

«Το ζήτημα είναι», είπε η Αλίκη, «αν μπορείς να κάνεις τις λέξεις να σημαίνουν τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα».


«Το ζήτημα είναι», είπε ο Χάμπτι Ντάμπτι, «ποιος θα ‘ναι το αφεντικό, αυτό είναι όλο». (Λιούις Κάρολ, Μέσα απ’ τον καθρέπτη).
Εδώ είμαστε. Δεν πέσαμε στην κουνελότρυπα, ζούμε μια ανεστραμμένη πραγματικότητα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχει lockdown. Εδώ και καιρό. Δεν υπάρχουν 5.671 συνάνθρωποί μας. Δεν υπάρχει ανίχνευση και διακοπή της διασποράς.

Υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αύξηση του ρυθμού θετικότητας και ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση. 

Υπάρχει κόσμος στους δρόμους, στη δουλειά, στα μαγαζιά με click away ή με χρονόμετρο, στα λεωφορεία, στα αυτοκίνητα, στο μετρό, στα σουπερμάρκετ. 

Υπάρχουν πρόστιμα και απειλές προστίμων, αστυνομικοί και μια παλαβή ιστορία με SMS και χαρτιά, με την οποία δίνουμε άδεια εξόδου στην αφεντιά μας. Υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. 

Από χθες το πρωί απαγορεύονται, με αστυνομική διαταγή, πανελλαδικά μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Η απαγόρευση αφορά τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών για την ερχόμενη Πέμπτη και τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας; 

Αν ναι, η λογική είναι κάντε διαδηλώσεις, αλλά όχι μεγάλες; Επιτρέπονται, ας πούμε, 10-100 μπλοκ των 99 ατόμων; Αλήθεια, με ποιο κωδικό μετακίνησης; Θα μετρούν κεφάλια στην Πανεπιστημίου, αλλά στην Ερμού θα κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί «δεν μπορεί να είναι η αγορά στην εντατική και να κάθονται αραχτοί οι γιατροί»; 

Δεν καταλάβατε καλά. Πάλι δεν καταλάβαμε; Γέμισε ο τόπος κουφιοκεφαλάκηδες; Όπως αναφέρεται στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, η απαγόρευση αποφασίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μεταξύ άλλων, και την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Η Επιτροπή ξέρει ότι το εισηγήθηκε; Ένα μέλος της απάντησε αρνητικά, άλλο ότι το θέμα το έφερε στην Επιτροπή η κυβέρνηση. 

Νέες διευκρινίσεις. «Η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα... ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις έως 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».
Αν δεν πάμε από τον ιό, θα πάμε από τα γέλια.    www.naftemporiki.gr