Το μυστικό συστατικό για μια τέλεια μαρινάδα

Κάθε κρέας και η μαρινάδα του, λένε συχνά, εννοώντας πως διαφορετικού τύπου κρέατα καλούν σε διαφορετικές επιλογές μαρινάδας.

Μόνο που τελικά η µαρινάδα είναι θέµα φαντασίας και προσωπικού γούστου, καθώς το πώς θα αναδείξεις τον χαρακτήρα ενός πιάτου που βγαίνει από την κουζίνα σου, το ξέρεις εσύ καλύτερα.

Το μαρινάρισμα ωστόσο μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας ενός ψητού, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό το «βάπτισμα» που κάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά μέσα σε στεγνά ή υγρά μείγματα από λάδι, κρασί, αρωματικά, μπαχαρικά και εξωτικά υλικά χαρίζει αναμφίβολα σε γευστική ποικιλία.

Και ένα από τα καλύτερα συστατικά για τα πάντα είναι ο χυμός του πορτοκαλιού. Όπου λέει λεμόνι, αντικαταστήστε το με πορτοκάλι, μας λένε οι μύστες του ψητού κρέατος.

Το φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι είναι γνωστό πως ταιριάζει καταπληκτικά σε μαρινάδες πουλερικών, το ίδιο υπέροχα δένει όμως και με μοσχάρι και χοιρινό. Ειδικά όταν αποζητάμε μια γλυκόξινη γεύση.

Εξίσου καταπληκτικά ταιριάζει και με λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.