Αστυνομική βία στην πλατεία

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη              Εν ονόματι της πανδημίας δεν θα ξεχάσουμε και τα βασικά σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει την επιθυμία για ασφάλεια και χωρίς αναστολή εξαπλώνεται η αδικαιολόγητη καταστολή. 

«Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Αυτά προς το παρόν, θα έχουμε να πούμε περισσότερα με την ολοκλήρωση της πειθαρχικής και της ποινικής έρευνας».

Μιλούν τα βίντεο και οι κάτοικοι. «Σου εξήγησα γιατί σε γράφω. Γιατί έτσι θέλω - Τώρα, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά». 
Τώρα, θα γίνει ΕΔΕ. Ε, Δεν Είδαμε αστυνομικούς να ανησυχούν, όταν σηκώθηκαν τα κινητά, για να καταγράψουν τις σκηνές. Ε, Δεν Είδαμε αστυνομικούς να ανησυχούν, γιατί ξέρουν ότι μπορούν στην  αυθαιρεσία να γλιστρούν. Υπάρχει άνωθεν εντολή; Δεν χρειάζεται τέτοια, όταν υπάρχει κλίμα και καλλιέργεια της αίσθησης ότι τα αφεντικά είναι αυτοί. Παρέλκουν οι αναλύσεις για το επικίνδυνον του πράγματος. Δεν είναι δα και μιγαδικοί. 

Πέσαν πολλά μαζί. Από την περίπτωση του σκηνοθέτη Ινδαρέ μέχρι τις επιθέσεις σε βάρος δικηγόρων στο κέντρο της Αθήνας στις 6 Μαρτίου και σε βάρος πολιτών στις 7 Μαρτίου. Οι καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Πολίτη για υπέρμετρη αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75%, και οι καταγγελίες που τελικά εντάσσονται σε διερεύνηση αυξήθηκαν κατά 25%, πράγμα που σημαίνει και αύξηση των περιστατικών.

Πολίτες που δεν ονειρεύονται επαναστατικές νύχτες και μένουν έξω από μικροπολιτικές πίστες ταρακουνήθηκαν. Εξοργίστηκαν και με την καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση και με την αρχική προσπάθεια κάποιων ΜΜΕ να λειτουργήσουν ως «η φωνή της αστυνομίας». «Αν η κυβέρνηση κατάφερε να ξεσηκώσει τη Ν. Σμύρνη, που είναι κλασικό μεσοαστικό προάστιο, τότε έχει πρόβλημα. Πρόβλημα με την αστυνομία της».

Προβληματική είναι και η δημοσιοποίηση από βουλευτή του «φακέλου» του πολίτη, που ξυλοκοπήθηκε. 

Κι αν δεν είναι ούτε αυτό, καθώς όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «υπάρχουν πρόσωπα γνωστά, υπάρχει περιστατικό που διερευνάται», σίγουρα είναι καμπανάκι το χειροκρότημα στα μπαλκόνια υπέρ διαδηλωτών.   www.naftemporiki.gr