Σουτζουκάκια σμυρνέικα

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

Για τα σουτζουκάκια

1 κ. μοσχαρίσιος κιμάς

200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο

100 γρ. κρεμμύδια κόκκινα ξερά

1 κ. σ. αλάτι

1/2 κ. γ. πιπέρι

½ κ. σ. κύμινο

75 ml ελαιόλαδο

1 αβγό

400 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

100 γρ. ξερά κρεμμύδια κόκκινα, αλεσμένα στο μούλτι

1 κ. γ. πάστα ψητού σκόρδου* (υπάρχει έτοιμη στα σουπερμάρκετ)

1 κ. σ. πελτές ντομάτας

1 lt χυμός ντομάτας

1 ½ κ. σ. αλάτι

½ κ. γ. πιπέρι

½ κ. γ. κύμινο

Μία πρέζα ζάχαρη

Για τα στριφτάρια

600 γρ. στριφτάρια

30 γρ. φρέσκο βούτυρο

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σουτζουκάκια: Στο μούλτι αλέθουμε το ψωμί. Το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Στη συνέχεια αλέθουμε τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολάκι.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια (περίπου 50 με 60 γρ. το καθένα) και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα αλεσμένα κρεμμύδια και την πάστα σκόρδου. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον πελτέ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μερικά δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175o C. Βάζουμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί και προσθέτουμε τη σάλτσα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα (ανάλογα με τον φούρνο).

Στριφτάρια: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε.

Σερβίρουμε: Σε μια πιατέλα βάζουμε τα ζυμαρικά. Από πάνω ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας.

* Πάστα ψητού σκόρδου: Σε ένα αλουμινόχαρτο κλείνουμε όσα σκόρδα θέλουμε (5-6 είναι μια καλή ποσότητα γιατί η πάστα κρατά μία εβδομάδα στο ψυγείο) να φτιάξουμε με τον φλοιό τους. Τα περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στον φούρνο στους 160ο-170ο C για μία ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με 1 κ.γ. Χτυπάμε και φτιάχνουμε την πάστα σκόρδου. Διατηρείται στο ψυγείο σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς, για μία εβδομάδα περίπου.     www.tovima.gr