Λινού: Η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει προ πολλού

Ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, διεμήνυσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Η κυρία Λινού, ερωτώμενη σχετικά με την πορεία του ιού, σημείωσε πως η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει από το χειμώνα με τραπεζάκια έξω και με τα σωστά μέτρα, προσθέτοντας πως όπου έγινε αυτό, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες

Συμπλήρωσε επίσης, ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει ότι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου ο συγχρωτισμός είναι πολύ μεγάλος και σε κλειστό χώρο.

Αναφερόμενη στα self test, είπε πως πρόκειται για θετικό μέτρο, αν και δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που αντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή, θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.         www.in.gr