Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
  • Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)      

    Εκτέλεση

    Βήμα 1
    Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.
    Βήμα 2
    Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.
    Βήμα 3
    Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.
    Βήμα 4
    Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Βήμα 5
    Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.
    Βήμα 6
    Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).
    Βήμα 7
    Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.  
    Βήμα 8
    Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.