Υλικά
- 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 αβγά
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
- Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.Βήμα 2Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.Βήμα 3Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.Βήμα 4Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βήμα 5Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.Βήμα 6Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).Βήμα 7Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.Βήμα 8Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.