Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργασία μέχρι 13 ώρες την ημέρα με μείωση αποδοχών...

Σε πλήρη διάλυση της εργασίας και αναστολή ρυθμίσεων του Εργατικού Δικαίου οδηγούν συγκεκριμένες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, διαμορφώνοντας τους όρους πλήρους εντατικοποίησης της εργασίας και με μειωμένους μισθούς σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.


Το... νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη με τον τίτλο «Νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας», που δόθηκε χθες σε διαβούλευση και λογικά θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, έχει κρυφές διατάξεις οι οποίες:

1. Αλλάζουν τα πάντα στον χρόνο ημερήσιας εργασίας του εργαζόμενου, ο οποίος θα καλείται να εργαστεί έως και 13 ώρες την ημέρα. Η κατάργηση του οκταώρου με την προσθήκη δύο ωρών ημερήσιας απλήρωτης υπερωρίας, με την υπογραφή εκ μέρους του ατομικής σύμβασης εργασίας, εκτοξεύει τον συνολικό ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 13 ώρες, με τις αποδοχές τού εργαζόμενου να μειώνονται όσες περισσότερες ώρες -μετά τις 8- εργαστεί προσθέτοντας επιπλέον ώρες υπερωρίας.

2. Για πρώτη φορά καθιερώνεται με εντολή (σ.σ.: αίτημα) του εργοδότη αναγκαστική άδεια του εργαζόμενου, ο οποίος θα τίθεται ουσιαστικά σε «διαθεσιμότητα» σε περιόδους κατά τις οποίες η επιχείρηση έχει χαμηλή παραγωγικότητα.

3. Επομένως, το αφήγημα του υπουργού Εργασίας για το "ελαστικό" οκτάωρο που θα ευνοεί τον εργαζόμενο να δουλεύει ακόμα και τετραήμερο ή με ανταπόδοση των επιπλέον ωρών σε άδεια ή ρεπό το επόμενο εξάμηνο του έτους καταρρίπτεται με πάταγο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με διάταξη του νομοσχεδίου για τον χρόνο εργασίας προβλέπεται η «ακυρότητα της απόλυσης» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δηλαδή το ελαστικό οκτάωρο) με υπογραφή ατομικής σύμβασης. Με άλλα λόγια, αν ο εργαζόμενος δεν αποδεχθεί τις απαιτήσεις του εργοδότη ή της επιχείρησης. Ωστόσο, με άλλο άρθρο προβλέπει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα πραγματοποιείται μετά από «αίτημα του εργαζόμενου». Πώς λοιπόν το «αίτημα» του εργαζόμενου για διευθέτηση του χρόνου και δεκάωρη απασχόληση οδηγεί σε ακυρότητα της απόλυσης (του εργαζόμενου) αν αρνηθεί ο ίδιος ο εργαζόμενος τη διευθέτηση;

Φθηνές υπερωρίες

Με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι υπερωρίες (σε βιομηχανία, υπηρεσίες, εμπόριο) και, από 96 και 120 ώρες, φτάνουν συνολικά τις 150 σε ετήσια βάση.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου οι εργοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν απέραντο «ωκεανό» φθηνών υπερωριών. Επιπλέον, ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ανωτέρω όρια (96 ή 120 ώρες), με το νέο πλαίσιο επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται ξεκάθαρη μείωση αποδοχών.

Συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει συνδυασμό των ανωτέρω δύο ρυθμίσεων, αφού ορίζεται ότι εάν με ατομική σύμβαση εργαζόμενος απασχολείται άνω των 9 ωρών ημερησίως κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης, η 10η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης αφαιρείται από τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό νόμιμων υπερωριών του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν με δεκάωρο θα υπάρχει η δυνατότητα οι εργοδότες τους να τους καλούν σε επιπλέον υπερωριακή απασχόληση έως και 3 ώρες επιπλέον.

Ακόμα, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με απόφαση της Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας «δίνεται η δυνατότητα να χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή. Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση οι μισθωτοί δικαιούνται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%)».

Με απλά λόγια, εδώ με μια απόφαση του γ.γ. του υπουργείου θα δίνεται άδεια στον εργοδότη να υπερβεί ακόμα και το νέο ανώτατο πλαφόν των 150 ωρών υπερωρίας μέσα στον χρόνο (12 μήνες)! Ακόμα, με αυτή την πρόβλεψη (με μόνη τήρηση εκ μέρους του εργοδότη τα ανώτατα όρια ημερήσιας ανάπαυσης των 11 ωρών) «αχρηστεύεται» και η ισχύουσα προσαύξηση κατά 120% της παράνομης υπερωρίας, καθώς ο εργαζόμενος με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη θα εργάζεται ακόμα και 13 ώρες με νόμιμη υπερωρία και με προσαύξηση μόλις 60% του ημερομισθίου του.

Σε αναγκαστική άδεια και όσο πάει

Θεσπίζεται η εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης

Με το άρθρο 61 νομοθετείται η «αναγκαστική άδεια»: «Εργαζόμενος πλήρους ή μερικής απασχόλησης δύναται, κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος, η οποία δύναται να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών». Μέχρι τώρα αντίστοιχη δυνατότητα υπήρχε μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου...

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται η εναλλακτική λύση τής επιπλέον αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης.

Όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της (16.3.2021), το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα στη θέση εργασίας του οριστικά και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει μόνο ορισμένους μισθούς υπερημερίας (από 3 έως 24 μήνες ως αστική ποινή) σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και μόνο αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα