Συναγερμός για το κόστος των ζωοτροφών με 2 ευρώ την ημέρα συν τα γελάδια

Τουλάχιστον 4 λεπτά το κιλό επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος στις οργανωµένες φάρµες που λειτουργούν στην Ελλάδα, µε βάση τις διαδοχικές αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο εξάµηνο στις τιµές των ζωοτροφών και λοιπών εισροών που χρειάζονται οι µονάδες.

Σύµφωνα µε πολύ αυστηρούς υπολογισµούς, το µέσο κόστος εκτροφής ανά ζώο ανά ηµέρα έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 2 ευρώ, καθώς από 6 ευρώ τον περασµένο χρόνο, σήµερα διαµορφώνεται στα 8,20 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το µέσο κόστος εκτροφής, από 32 µε 34 λεπτά ανά κιλό παραγόµενου γάλακτος, σήµερα, ανάλογα µε την οργανωτική δοµή της φάρµας, προσεγγίζει τα 36-38 λεπτά το κιλό.

Την ίδια στιγµή, οι τιµές µε τις οποίες αγοράζει από τους παραγωγούς το αγελαδινό γάλα η γαλακτοβιοµηχανία, στην καλύτερη περίπτωση να έχουν µείνει σταθερές, χωρίς να υπάρχει µέχρι τώρα, η παραµικρή αύξηση. Αν γίνει µια προσπάθεια αναζήτησης του µέσου όρου τιµής που προσφέρει η γαλακτοβιοµηχανία, τότε αυτή µε δυσκολία προσεγγίζει τα 40 λεπτά το κιλό.

Καθίσταται σαφές ότι τα όρια αντοχής των εκµεταλλεύσεων στον κλάδο της αγελαδοτροφίας εξαντλούνται. Οι ίδιες δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν και στους άλλους µεγάλους κτηνοτροφικούς κλάδους, της χοιροτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας, µε τους εκπροσώπους του τελευταίου να αναλαµβάνουν πρωτοβουλία για πανελλαδική συνάντηση στην Κατερίνη για το κόστος ζωοτροφών και τη... ληστεία στο Απόθεµα. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου που ανέλαβε την πρωτοβουλία, η συγκεκριµένη συνάντηση, στην οποία δεν αποκλείεται κανείς αιγοπροβατοτρόφος, βοοτρόφος και χοιροτρόφος, το µοναδικό θέµα θα είναι η επιβίωση των κτηνοτρόφων και η διατήρηση των κτηνοτροφικών µας εκµεταλλεύσεων. Η κατάσταση στον κλάδο µας, έχει φτάσει σε δραµατικό επίπεδο, µε τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται «επί ξύλου κρεµάµενοι» και να ζουν ιδιαίτερα ζοφερές καταστάσεις, ενώ την ίδια στιγµή από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εισπράττουµε πλήρη και εξοργιστική αδιαφορία. Είναι βέβαιο ότι αν δεν πάρουµε τις τύχες στα χέρια µας και δεν ενωθούµε άπαντες, η κτηνοτροφία στη χώρα µας θα αποτελεί παρελθόν, αφού θα πάψει να υφίσταται. Μια κτηνοτροφία, της οποίας ο οικονοµικός αντίκτυπος από τον µαρασµό της Κτηνοτροφικής Παραγωγής θα συµπαρασύρει και άλλους κλάδους της χώρας, αφού έχει εκτιµηθεί ότι από την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 15.000 επιχειρήσεις [...]. Επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι πάνω από το 30% της οικονοµίας της Φυτικής Παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων».

Κι όλα αυτά, όταν µε βάση τις τελευταίες εκτιµήσεις του ΟΟΣΑ, η τρέχουσα περίοδος αναδεικνύεται σε δεκαετία των γαλακτοκοµικών.

Κέρδη για τα γαλακτοκοµικά βλέπει ο ΟΟΣΑ

Στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις αγορές αγροτικών προϊόντων υπάρχει πρόβλεψη για µετριοπαθή αύξηση της γενικότερης ζήτησης στο 1,2% ως το 2030, κάνοντας λόγο για κορεσµό σε καίριες αγορές, όπως της Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας. Από την άλλη, το ευρωπαϊκό γάλα και τα γαλακτοκοµικά προορίζονται για ενισχυµένες τιµές µε σηµαντικά «πριµ» βιωσιµότητας,όσο η παραγωγή γάλακτος παραµένει σχετικά σταθερή (+1% στις αποδόσεις, -0.5% στο µέγεθος κοπαδιού) µε την κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών να αυξάνεται από 2 έως 4 κιλά σε Ε.Ε και διεθνώς. Έτσι, µια σταθερή παραγωγή αγελαδινού κι αιγοπρόβειου γάλακτος καλείται να εξυπηρετήσει την αυξανόµενη καταναλωτική ζήτηση. Την παραπάνω τάση επικυρώνει νέα µελέτη της Κοµισιόν που εκτιµά πως σε ορίζοντα 6µήνου οι τιµές σε αγελαδινό και πρόβειο γάλα θα ενισχυθούν σηµαντικά και θα απορροφήσουν το επιπλέον κόστος λόγω αύξησης στις τιµές ζωοτροφών έως και 30%.        www.agronews.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο «πράσινο ξέπλυμα»

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Γύρω από τα 1,60 ευρώ για πρόβειο και 1 στο γίδινο η νέα βάση τιμών

Διεθνή καριέρα για το ρεβίθι βλέπει μία νέα γεωπόνος

Ρωσικά ΜΜΕ: Τεμπέλα η Ελλάδα «τιμωρεί» τους ρώσους τουρίστες που πάνε στην Τουρκία

ζώδια Η Αφροδίτη σε εξάγωνο με τον Δία

Το ζήσαμε κι αυτό...ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοίμασε εκπομπή για τον εαυτό του

Στεγαστική κρίση σε εξέλιξη...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων