Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναγερμός για το κόστος των ζωοτροφών με 2 ευρώ την ημέρα συν τα γελάδια

Τουλάχιστον 4 λεπτά το κιλό επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος στις οργανωµένες φάρµες που λειτουργούν στην Ελλάδα, µε βάση τις διαδοχικές αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο εξάµηνο στις τιµές των ζωοτροφών και λοιπών εισροών που χρειάζονται οι µονάδες.

Σύµφωνα µε πολύ αυστηρούς υπολογισµούς, το µέσο κόστος εκτροφής ανά ζώο ανά ηµέρα έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 2 ευρώ, καθώς από 6 ευρώ τον περασµένο χρόνο, σήµερα διαµορφώνεται στα 8,20 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το µέσο κόστος εκτροφής, από 32 µε 34 λεπτά ανά κιλό παραγόµενου γάλακτος, σήµερα, ανάλογα µε την οργανωτική δοµή της φάρµας, προσεγγίζει τα 36-38 λεπτά το κιλό.

Την ίδια στιγµή, οι τιµές µε τις οποίες αγοράζει από τους παραγωγούς το αγελαδινό γάλα η γαλακτοβιοµηχανία, στην καλύτερη περίπτωση να έχουν µείνει σταθερές, χωρίς να υπάρχει µέχρι τώρα, η παραµικρή αύξηση. Αν γίνει µια προσπάθεια αναζήτησης του µέσου όρου τιµής που προσφέρει η γαλακτοβιοµηχανία, τότε αυτή µε δυσκολία προσεγγίζει τα 40 λεπτά το κιλό.

Καθίσταται σαφές ότι τα όρια αντοχής των εκµεταλλεύσεων στον κλάδο της αγελαδοτροφίας εξαντλούνται. Οι ίδιες δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν και στους άλλους µεγάλους κτηνοτροφικούς κλάδους, της χοιροτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας, µε τους εκπροσώπους του τελευταίου να αναλαµβάνουν πρωτοβουλία για πανελλαδική συνάντηση στην Κατερίνη για το κόστος ζωοτροφών και τη... ληστεία στο Απόθεµα. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου που ανέλαβε την πρωτοβουλία, η συγκεκριµένη συνάντηση, στην οποία δεν αποκλείεται κανείς αιγοπροβατοτρόφος, βοοτρόφος και χοιροτρόφος, το µοναδικό θέµα θα είναι η επιβίωση των κτηνοτρόφων και η διατήρηση των κτηνοτροφικών µας εκµεταλλεύσεων. Η κατάσταση στον κλάδο µας, έχει φτάσει σε δραµατικό επίπεδο, µε τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται «επί ξύλου κρεµάµενοι» και να ζουν ιδιαίτερα ζοφερές καταστάσεις, ενώ την ίδια στιγµή από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εισπράττουµε πλήρη και εξοργιστική αδιαφορία. Είναι βέβαιο ότι αν δεν πάρουµε τις τύχες στα χέρια µας και δεν ενωθούµε άπαντες, η κτηνοτροφία στη χώρα µας θα αποτελεί παρελθόν, αφού θα πάψει να υφίσταται. Μια κτηνοτροφία, της οποίας ο οικονοµικός αντίκτυπος από τον µαρασµό της Κτηνοτροφικής Παραγωγής θα συµπαρασύρει και άλλους κλάδους της χώρας, αφού έχει εκτιµηθεί ότι από την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 15.000 επιχειρήσεις [...]. Επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι πάνω από το 30% της οικονοµίας της Φυτικής Παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων».

Κι όλα αυτά, όταν µε βάση τις τελευταίες εκτιµήσεις του ΟΟΣΑ, η τρέχουσα περίοδος αναδεικνύεται σε δεκαετία των γαλακτοκοµικών.

Κέρδη για τα γαλακτοκοµικά βλέπει ο ΟΟΣΑ

Στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις αγορές αγροτικών προϊόντων υπάρχει πρόβλεψη για µετριοπαθή αύξηση της γενικότερης ζήτησης στο 1,2% ως το 2030, κάνοντας λόγο για κορεσµό σε καίριες αγορές, όπως της Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας. Από την άλλη, το ευρωπαϊκό γάλα και τα γαλακτοκοµικά προορίζονται για ενισχυµένες τιµές µε σηµαντικά «πριµ» βιωσιµότητας,όσο η παραγωγή γάλακτος παραµένει σχετικά σταθερή (+1% στις αποδόσεις, -0.5% στο µέγεθος κοπαδιού) µε την κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών να αυξάνεται από 2 έως 4 κιλά σε Ε.Ε και διεθνώς. Έτσι, µια σταθερή παραγωγή αγελαδινού κι αιγοπρόβειου γάλακτος καλείται να εξυπηρετήσει την αυξανόµενη καταναλωτική ζήτηση. Την παραπάνω τάση επικυρώνει νέα µελέτη της Κοµισιόν που εκτιµά πως σε ορίζοντα 6µήνου οι τιµές σε αγελαδινό και πρόβειο γάλα θα ενισχυθούν σηµαντικά και θα απορροφήσουν το επιπλέον κόστος λόγω αύξησης στις τιµές ζωοτροφών έως και 30%.        www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.