Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ.

Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

προ-Βαβυλωνιακά χρόνια αποκαλύφθηκε σε μια έρημο στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Μέσης Ανατολής Al-Monitor, ομάδα Ρώσων αρχαιολόγων και Ιρακινών συναδέλφων τους πραγματοποίησε την ανακάλυψη στις 24 Ιουνίου στην περιοχή Tell Duhaila στο Κυβερνείο Dhi Qar, περίπου 30 χλμ. από την αρχαία πόλη Ουρ.

Το εύρημα εντάσσεται σε μια λίστα με περισσότερους από 1.200 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή -μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη-, σε αυτό που κάποτε ήταν μέρος του δέλτα της Μεσοποταμίας, που συχνά αναφέρεται ως «το λίκνο του πολιτισμού».

Σύμφωνα με τις αρχικές εικασίες, η πόλη θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους που ιδρύθηκε μετά την πολιτική κατάρρευση στα τέλη της αρχαίας Βαβυλωνιακής εποχής -γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., η οποία προκάλεσε τη συστηματική καταστροφή της αστικής ζωής του πολιτισμού των Σουμερίων, όπως δήλωσε στο Al-Monitor ο επικεφαλής της ρωσικής ανασκαφής, Alexei Jankowski-Diakonoff. Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της στην περιοχή το 2019.  

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν μια οξειδωμένη κεφαλή βέλους, ίχνη από σόμπες και αγάλματα καμήλας από πηλό -που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Μιλώντας για τη σημασία της περιοχής, ο Jankowski-Diakonoff είπε: «αποκαλύπτει την πρώτη ανάπτυξη στη γεωργία, χρησιμοποιώντας λάσπη της Μεσοποταμίας, περιέχει υπολείμματα του υλικού από την περίοδο που προηγήθηκε της εμφάνισης του Σουμέριου πολιτισμού».

Ο Jankowski-Diakonoff ανέφερε, επίσης, στον ιστότοπο ειδήσεων, ότι περαιτέρω έρευνα μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει αντικείμενα με σφηνοειδή γραφή, τα οποία θα ήταν «εξαιρετικά σημαντικά». Από τον Οκτώβριο, ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια και Μουσεία, συμπεριλαμβανομένων 10 ιταλικών, αμερικανικών, γαλλικών, βρετανικών και ρωσικών αποστολών, έχουν προγραμματίσει να εξερευνήσουν την τεράστια περιοχή του Dhi Qar.

Ο Amer Abdel Razak, διευθυντής αρχαιοτήτων στο Dhi Qar, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η περιοχή είχε ανακαλυφθεί και καταχωρηθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Dhi Qar ως «εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος» πριν από την άφιξη της ρωσικής ομάδας στο Ιράκ. Ωστόσο, χωρίς χρηματοδότηση και υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση, εναπόκειται συχνά στους ξένους αρχαιολόγους να ανασκάπτουν τη γη.   www.naftemporiki.gr