Άμεση προτεραιότητα η απασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα

Εύλογα δηµιουργούνται πολλά ερωτήµατα/διαπιστώσεις, οι οποίες θα ξενίσουν σε πολλούς αλλά δε νοµίζω να διαφωνήσει κανείς:

  Τα νούµερα αυτά δεν είναι πραγµατικά.

Υπάρχουν πολλοί που απασχολούνται, απαιτώντας να µην ασφαλιστούν, ώστε να µπορούν να καρπούνται τα όποια επιδόµατα κατά καιρούς υπάρχουν.

 Με 1.000.000 ανέργους, πως είναι δυνατόν να µην µπορούν να βρεθούν εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τοµέα;

  Στην Περιφέρεια Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας κάνουν αγώνα χρόνια τώρα να βρουν εργατικά χέρια για τη συλλογή της παραγωγής των δέντρων. Γιατί; 28.887 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου.

  Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία δύο έτη, µειώνεται δραµατικά η καλλιέργεια πιπεριάς και καπνού διότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και δεν ρισκάρουν να µείνει η παραγωγή στο χωράφι. Γιατί; 66.424 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου.

  Για να µην αναφερθώ στις κοινές επιχειρήσεις οι οποίες σταµατούν το delivery διότι δεν υπάρχει κανείς να απασχοληθεί…

Μα τότε, που είναι οι άνεργοι οι περιγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕ∆;;

Έχουµε φτάσει στο σηµείο να παρακαλάνε οι αγρότες – παραγωγοί τον άνεργο να πάει για δουλειά και ο άνεργος να µην δέχεται. Προφανώς και δεν είναι όλοι τεµπέληδες. Μα τότε γιατί αρνούνται να εργαστούν;

∆ιότι για την απασχόληση απαιτείται ασφάλιση. Αυτό σηµαίνει ότι καταργείται η κάρτα ανεργίας και σταµατά το επίδοµα. Και καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η απασχόληση θα είναι µόνιµη, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε ο σκοπός της ύπαρξης της κάρτας ανεργίας είναι η εύρεση εργασίας.

Τι γίνεται όµως όταν απασχολείται κάποιος ο οποίος κόβει την κάρτα ανεργίας πολλών µηνών, ελπίζοντας σε µία µόνιµη εργασία και στην πράξη µετά από µερικές µέρες διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται; Χάνεται η κάρτα ανεργίας και µαζί της τα όποια επιδόµατα εισέπραττε µέχρις ότου βρει εργασία ξανά.

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις» προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) και διαµορφώθηκε ως εξής:

«Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού, που πραγµατοποίησαν ως και εβδοµήντα (70) ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους προς τον ΟΑΕ∆ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουµένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».

Τα 70 ηµεροµίσθια που δίνονται περιθώριο στον άνεργο να υλοποιήσει, χωρίς να απολέσει την κάρτα ή το ταµείο ανεργίας, ευελπιστώ ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να δουν επιτέλους εργατικά ηµεδαπά χέρια στα χωράφια τους, αλλά και στους άνεργους να µπορέσουν να κάνουν κάποια µεροκάµατα χωρίς το φόβο της απώλειας των όποιων ευεργετηµάτων του ΟΑΕ∆.

Ελπίζω κι εύχοµαι, σύντοµα, να δούµε ξανά ελληνικά εργατικά χέρια στην ύπαιθρο. Συνεχώς το λέµε: χωρίς την προστασία της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει ούτε µεταποίηση, ούτε υπηρεσίες. Καλό είναι να γίνει κατανοητό αυτό από όλη την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

 

Φορολογικές δηλώσεις:Το υπουργείο Οικονοµικών… στον κόσµο του

Κύριοι, υπουργοί, υπάρχει ένας µύθος (µουραπά το λένε στο χωριό µου) που λέει: «µην κάνεις µνηµόσυνο µε ξένα κόλλυβα». Όλες οι Εφορίες τον Αύγουστο είναι διαλυµένες γιατί λείπουν οι υπάλληλοι σε διακοπές, τα ∆ικαστήρια είναι κλειστά, εσείς οι ίδιοι στο ΥπΟικ δεν δέχεστε υποβολή ενδικοφανών προσφυγών όλο τον Αύγουστο… Εσείς λοιπόν τι έχετε πάθει µε τις φορολογικές δηλώσεις; Τι κόλληµα έχετε φάει και θεωρείτε ότι όλα βαίνουν καλώς;       www.agronews.gr