Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης, έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η ΕΕ, με φυτοφάρμακα τα οποία δεν ελέγχονται από την ΕΕ, χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση και στην συνέχεια «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως ελληνικά προϊόντα και καταλήγουν στα τελικά σημεία πώλησης να πωλούνται ως …ελληνικής προέλευσης.

Το παραπάνω ζήτημα έθεσε στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ΠΕ Κοζάνης κατά την επίσκεψή του στα Σέρβια, συνοδευόμενος από τον ντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη και τον εντεταλμένο σύμβουλό του Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Μενέλαο Μακρυγιάννη. Γι’ αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης ζητά με επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, την διενέργεια ελέγχων για την προέλευση των γεωργικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές της ΠΕ Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης, παρατηρείται οι πάγκοι των λαϊκών αγορών όπως και της Δυτικής Μακεδονίας να γεμίζουν με «ελληνοποιημένες» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ξένης προέλευσης που πωλούνται στους καταναλωτές ως «ελληνική ντομάτα» και «ελληνική πιπεριά Φλωρίνης». Η «ελληνοποίηση» των προϊόντων γίνεται είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαϊκές αγορές από τους εμπόρους λαϊκών αγορών.

Να σημειωθεί ότι στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας έχει παρατηρηθεί αποδεδειγμένα ότι ακόμη και όταν τα εν λόγω κηπευτικά φέρουν την νόμιμη σήμανση προέλευσης στα τελάρα συσκευασίας εξακολουθούν να πωλούνται από τους πωλητές – εμπόρους της λαϊκής αγοράς στους καταναλωτές ως ελληνικά αποκρύπτοντας την προέλευσή τους.

«Το μεγάλο  ζήτημα λοιπόν που τίθεται δεν είναι η διάθεση της ντομάτας και πιπεριάς με “ετικέτα” ως χώρα προέλευσης τις γειτονικές μας χώρες, αλλά το σοβαρό φαινόμενο “ελληνοποίησης” τους σε βάρος των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγονται σε περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας από τοπικούς παραγωγούς, εφόσον στα σημεία τελικής πώλησής τους δεν φαίνεται πουθενά προϊόν που να αναγράφει π.χ. “προέλευσης από την Αλβανία” και ο ανυποψίαστος καταναλωτής εξαπατάται αφού τελικά αγοράζει άλλο προϊόν από αυτό που σκόπιμα του πωλείται», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Το γεγονός αυτό – υπογραμμίζεται – είναι εις βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Περιφέρεια ποιοτική πιστοποιημένη ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης (μιας καλλιέργειας με μεγάλο κόστος) και εις όφελος αυτών που αισχροκερδούν, είτε είναι μεγαλέμποροι των κεντρικών λαχαναγορών της χώρας, είτε τοπικοί έμποροι οπωροκηπευτικών των λαϊκών αγορών της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή αγοράς των εισαγόμενων και χωρίς ελέγχους εν λόγω προϊόντων και πωλώντας τους παράνομα ως ελληνικής προέλευσης, με αναντίστοιχη της ποιότητάς και της προέλευσής τους υψηλή τιμή.

Κατ’ επέκταση δε του παραπάνω φαινομένου η εισαγωγή οπωροκηπευτικών με μεγάλη υπολειμματικότητα επιβλαβών δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία του καταναλωτή που ανίδεος αγοράζει και καταναλώνει επιβλαβή και χαμηλής ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών λόγω των «ελληνοποιήσεων».

Για να σταματήσει λοιπόν το φαινόμενο αυτό απαιτούνται αρχικά αυστηροί φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι αρχικά στα σύνορα της χώρας μας, αλλά κυρίως στα τοπικά τελικά σημεία πώλησης των λαϊκών αγορών ως προς την ταυτότητα του προϊόντος (σήμανση) που θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν έως το τελικό σημείο πώλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί προδιαγραφών εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, καθώς και της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 και του Αγορανομικού Κώδικα.

Επισημαίνεται ότι σε όμορες Περιφέρειες με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται επισταμένα και συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες – ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και έχουν ήδη δεσμευτεί και καταστραφεί μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς, αφού μετά τους ποιοτικούς ελέγχους εντοπίστηκαν παρτίδες κηπευτικών ξένης προέλευσης χωρίς την προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανση στις συσκευασίες και στην συνέχεια μετά από εργαστηριακούς ελέγχους ανιχνεύτηκαν και υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.   www.in.gr