«Κόκκινος» ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος!

Οι πάροχοι ενέργειας, για να θέσουν υπό έλεγχο τα φέσια, χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο της διακοπής ηλεκτρικού

Συναγερμός έχει σημάνει στις εταιρίες προμηθευτών ενέργειας αλλά και στη ΔΕΗ, καθώς ξεκινά το τσουνάμι ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος που θα σαρώσει τις εταιρίες προμηθευτών ενέργειας μέσα στον Οκτώβριο.

Οι εταιρίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», προσπαθούν να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος είναι εμφανής από το γεγονός ότι η μέση τιμή της Mwh τη χρονιά που πέρασε ήταν στα 42,94 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και η τρέχουσα μέση τιμή για τo οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 διαμορφώνεται στα 89,596 ευρώ ανά Mwh. Μία τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση ρεύματος 1.500 Kwh το τετράμηνο πλήρωνε μόνο για την αξία του ρεύματος συνολικά 64,41 ευρώ το 2020. Φέτος με την αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος το κόστος εκτοξεύεται στα 134,3 ευρώ.

Οι πάροχοι ενέργειας για να κρατήσουν τις επισφάλειες υπό έλεγχο χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος. Σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος που ταχυδρομείται έχει την ειδοποίηση με κόκκινα γράμματα: Ειδοποίηση διακοπής αν συνεχιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοικοκυριού.

Οι διοικήσεις της ΔΕΗ στο παρελθόν, σιωπηρά, ενεργοποιούσαν τη διαδικασία διακοπής ρεύματος όταν ο ανεξόφλητος λογαριασμός είχε ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Τα στοιχεία του 2020 για τη ΔΕΗ βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2019, αλλά τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.

Το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους 10 καταναλωτές. Σχεδόν για δύο στους 10, ποσοστό 19,35%, ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους 10 καταναλωτές της ΔΕΗ άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50%. Συνέπεια όλων αυτών ήταν για τη ΔΕΗ από τα προσδοκώμενα έσοδα των 156.000.000 ευρώ, τα 91.000.000 ευρώ να θεωρούνται απαιτήσεις.              www.dimokratia.gr