Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

Το μπλοκ του ευρωπαϊκού Βορρά στοχοποιεί οικονομίες όπως η δική μας, με υψηλά χρέη και ελλείμματα, και απαιτεί μέτρα

Σε προβλέψεις-βόμβα για την Ελλάδα προχωρούν καθημερινά οι οίκοι αξιολόγησης για την περίοδο μετά την πανδημία,

καθώς όλες οι χώρες της Ε.Ε. απολαμβάνουν τη δημοσιονομική ευελιξία της Κομισιόν έως το τέλος του 2022. Εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διακινούνται εσωτερικά έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν πως θα πρέπει να εξεταστούν… μνημόνια με κάθε χώρα που έχει εκτροχιασμένους προϋπολογισμούς, «κομμένα και ραμμένα» σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Με την Ελλάδα, που διαθέτει χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ και έλλειμμα πάνω και από το 10%, να θεωρείται πως θα είναι ξανά η «δύσκολη» περίπτωση της Ευρώπης.

Ωστόσο, όταν ενεργοποιηθούν ξανά οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανώτατο ύψος ελλείμματος και χρέους σε κάθε κράτος-μέλος, τότε θα έρθουν τα δύσκολα για την Ελλάδα. Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να μειώνεται το χρέος κατά 6,5% σε ετήσια βάση, όταν η Γερμανία θα πρέπει να το «ψαλιδίζει» κατά μόλις 0,6% κάθε χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώνει το χρέος της κατά 11,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ αν υπερισχύσει η πρόταση του ESM για «ταβάνι» χρέους στο 100% του ΑΕΠ, τότε η χώρα μας θα πρέπει να προχωρά σε ετήσιο «ψαλίδισμα» του χρέους κατά 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πιέζουν την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να «ράψει» εθνικά… μνημόνια στις χώρες που παρουσιάζουν υψηλά χρέη και ελλείμματα. Αν υπερισχύσει αυτή η εισήγηση, τότε θα ασκηθούν τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα, που διαθέτει το υψηλότερο χρέος σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το σχέδιο, εφόσον εφαρμοστεί, θα προβλέπει αυστηρότατους ελέγχους και συγκεκριμένους στόχους που θα συμφωνηθούν με κάθε χώρα ξεχωριστά, αφού, κατά την άποψή τους, το πρόβλημα είναι διαφορετικό σε κάθε κράτος-μέλος.

Φυσικά, όσες χώρες λάβουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία από την Κομισιόν για τον έλεγχο της διαχείρισής τους, που σημαίνει ότι το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αυστηροποιηθεί.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι η χθεσινή έκθεση της Citi, η οποία αναφέρει ότι η χώρα μας θα πρέπει να ανέβει ένα τεράστιο δημοσιονομικό «βουνό».

Όπως επισημαίνει, κανένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (εκτός από τη Γερμανία) δεν θα έχει έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ πριν από το 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει πέρυσι πρωτογενές έλλειμμα 10,1%, ενώ για φέτος θα ανέλθει, με βάση την επίσημη εκτίμηση, στο 7,4% και άτυπα πάνω από το 9%.       www.dimokratia.gr