«Πού είναι το προσωπικό που μας έταξαν;»...

Στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» εμμένει η κυβέρνηση, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του με τους υγειονομικούς να μην σταματούν κραυγάζουν ότι νοσηλεία και ιατρική σε ράντζα στους διαδρόμους δεν γίνεται.


Τραγικός και ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ που κατέγραψε ακόμα 80 θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να... φτάνει τα 16.923, 8.129 κρούσματα σε ένα μόλις 24ωρο και 547διασωληνωμένους, την ώρα που οι αντοχές των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί. 

«Μόλις 35% του αναγκαίου προσωπικού στο νοσοκομείο»

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της προέδρου των εργαζόμενων του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Βούλα Γεωργάκη, στο Open για το προσωπικό, η οποία ρώτησε ρητορικά πώς μπορεί να αποδώσει ένας εργαζόμενος φέροντας ως παράδειγμα τις νοσηλεύτριες, που είναι 1 ανά 40 ασθενείς.

«Πού είναι το προσωπικό που μας έταξαν;» ρώτησε αφού κατήγγειλε πως «η κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό είναι πλέον τραγική, χωρίς να υπερβάλω καθόλου. Καλούμαστε με 35% του προσωπικού μας να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες που καλύπτουμε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και τη νότια Ελλάδα».

«Τίποτε απολύτως δεν έγινε. Ένας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς. Προχθές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν όλη την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς» πρόσθεσε.        «Εμείς ήμασταν νοσοκομείο covid-19 και με το φιλότιμο των συναδέλφων καλύψαμε την κατάσταση, αλλά πλέον δεν αντέχουμε... ποιος οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί με 35% του προσωπικού του σε μία τέτοια δομή όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ένα νοσοκομείο εμβληματικό το οποίο εφημερεύει κάθε ημέρα υποτίθεται μέχρι τις 2;»  
«Προκαλώ τον υπουργό, τον πρωθυπουργό, ελάτε στον Ερυθρό χωρίς κάμερες. Σηκώνουμε το βάρος, δεν αντέχουμε άλλο, κάνουμε έκκληση για προσωπικό. Προσπαθούμε και παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και ασφάλεια στους ασθενείς, έχουν την καλύτερη φροντίδα, αλλά θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία. Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει κληθεί να σηκώσει τέτοιο βάρος, να μην έχουν γίνει προσλήψεις σε ούτε μία θέση, ενώ άλλα νοσοκομεία έχουν πάρει -και καλά έκαναν. Γιατί όχι εμείς;».

«Αν επιλέγεις πιο ήπιο τρόπο, αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές»    
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις και «μαύρες» εκτιμήσεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα. Μιλώντας το πρωί στον ANT1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κορονοϊού, προβλέποντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ολιγοήμερη και πρόσκαιρη επιβράδυνση του κύματος και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζοντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 μολύνσεις την ημέρα, γεγονός που μεταφράζεται και σε αύξηση νεκρών και διασωληνώσεων κατά περίπου 90 και 700 αντίστοιχα.       
Όταν ο καθηγητής ρωτήθηκε αναφορικά με την επάρκεια των μέτρων σχολιάζει το εξής: «Αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή»...

efsyn.gr