Ο Μητσοτάκης τιμωρεί και εκβιάζει οικονομικά τους άνω των 60 ετών

Ολοκληρωτική απόφαση, ομολογία αποτυχίας

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Με μια επίδειξη κυνικού αυταρχισμού άλλων εποχών, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Αν δεν υπακούσουν έως τις 16 Ιανουαρίου, οι περισσότεροι από τους 520.000 πολίτες αυτής της ευαίσθητης οικονομικά ηλικιακής κατηγορίας θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν θα πειθαρχούν.

Από χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να… περηφανεύεται για δύο πράγματα: ότι ήταν αυτός που έλαβε την πιο αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας και πως κατάφερε να ξεπεράσει σε ταχύτητα ακόμα και τον Αυστριακό καγκελάριο Σάλενμπεργκ, τον πρώτο που επέβαλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τον ενήλικο πληθυσμό στη Δύση. Στην Αυστρία ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα τη 16η Ιανουαρίου. Το αν ο εξαναγκασμός αφορά μια ηλικιακή ομάδα και όχι το σύνολο του πληθυσμού, όπως στην Αυστρία, είναι δευτερεύον.

Το… ταμπού έσπασε ήδη στη χώρα μας για διαχωρισμούς πολιτών βάσει ηλικιακού και υγειονομικού προφίλ. Η καθολική υποχρεωτικότητα μοιάζει πλέον πιο πιθανή από ποτέ. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μόνο τρεις χώρες κατέστησαν ήδη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους ενήλικες: το Τουρκμενιστάν, η Μικρονησία και η Ινδονησία. Αυτό και μόνο θα πρέπει να λέει πολλά…

Κι όμως, μέχρι προχθές η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, κάνοντας διαρκώς λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, με τις ανακοινώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο «ξήλωσε» μόνος του το κυβερνητικό αφήγημα:

• Η επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας για μια πληθυσμιακή ομάδα αποδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να πείσει τους περισσότερους από 500.000 ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο.

• Η χθεσινή απόφαση για διανομή δωρεάν self tests από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και στους εμβολιασμένους αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για «πανδημία ανεμβολίαστων» και ότι στη διασπορά του ιού, όπως και στην επιβάρυνση των ΜΕΘ, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αίσθηση απόλυτης ελευθερίας κινήσεων στους εμβολιασμένους, που πρώτος απ’ όλους διατυμπάνισε από το καλοκαίρι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παραπλανώντας τους εμβολιασμένους ότι είναι άτρωτοι. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ άγγιξε χθες το 20%, ο ένας στους πέντε δηλαδή. Η απόφαση Μητσοτάκη, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, αφού συμβαδίζει απόλυτα με την πολιτική των διακρίσεων, του διχασμού και των στοχοποιήσεων.

Για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός επιλέγει μια πληθυσμιακή ομάδα για να επιτεθεί. Πέρυσι ήταν οι «άτακτοι νέοι», που βγαίνουν έξω και προκαλούν έξαρση της πανδημίας, μετά οι υγειονομικοί, τώρα οι ηλικιωμένοι. Η ενοχοποίηση των 60άρηδων έγινε με ακραίο και προσβλητικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης τούς «έστησε στον τοίχο», «δείχνοντάς» τους ως υπαιτίους για την κατάσταση στα νοσοκομεία:

• «Όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται, υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερεί».

• «Αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν, καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών».

• «Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας».

Για όλα… φταίνε οι ηλικιωμένοι, λοιπόν. Αυτοί είναι οι «ένοχοι» κατά τον πρωθυπουργό. Επειδή κολλούν τους άλλους, αρρωσταίνουν, γεμίζουν τα ράντσα στις ψευδο-ΜΕΘ, πεθαίνουν. Και πρέπει να πληρώσουν, κατά τον κ. Μητσοτάκη. Από συντάξεις 500-700 ευρώ, να δίνουν κάθε μήνα τα 100 σε πρόστιμα. Συνεπώς, αν δεν πεθάνουν από τον ιό, θα πεθάνουν από την πείνα.        www.dimokratia.gr