Αγροτικό ηλεκτροσοκ!

Μια διαφορετική λύση φαίνεται πως βρήκαν εκεί στη ∆οµοκού για τις πληρωµές των Προγραµµάτων και µάλλον συµφέρει και τους αγρότες και τους υπεύθυνους.  

Αντί, σου λέει, να περιµένουν τα περιφερειακά να στείλουν τις λίστες για όλα µαζί, κάθε που θα τους στέλνουν µια παρτίδα, θα την πληρώνουν! Αυτό σηµαίνει ότι λεφτά θα µπαίνουν στους λογαριασµούς σταδιακά, χωρίς να γίνει µια ενιαία πίστωση!

Κάπως έτσι, τυχόν λάθη δεν θα πέσουν όλα µαζί, ενώ και η ευθύνη µετακυλύεται στα υποκαταστήµατα που «καθυστερούν» και όχι στη διοίκηση ή στο µηχανογραφικό σύστηµα που δυσκολεύεται! Σε κάθε περίπτωση, µέχρι την ερχόµενη Τρίτη λένε, οι προκαταβολές θα έχουν µπει σε όλους. Κόλληµα µόνο στη Βιολογική Κτηνοτροφία, βασικά επειδή κουµπώνει µε τα βοσκοτόπια και τις κατανοµές…     

Πως και πως περίµενε ο αγροτικός κόσµος να διευρυνθεί το µέτρο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή, το µπάτζετ του παραµένει στα 50 εκατ. ευρώ. Ότι δηλαδή είπαν στην αρχή, για νέους αγρότες και αγρότες-µέλη συνεργατικών σχηµάτων και για το έτος 2022.

Και κάπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «προχειρότητα και εθισµό στην εξυπηρέτηση συµφερόντων», έδωσε παραδείγµατα για τη µεγάλη επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών από τις ανατιµήσεις στο ρεύµα. Σου λέει, αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασµό ρεύµατος 2.433 ευρώ, µε προσαύξηση 2.410 ευρώ, είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ.

Αγρότης από την Κρήτη µε λογαριασµό ρεύµατος από 28 Ιουνίου έως 26 Οκτωβρίου 2.776 ευρώ και προσαύξηση 2.713 ευρώ, είδε επιβάρυνση 1.762 ευρώ και µάλιστα χωρίς το ΦΠΑ. Και από παραδείγµατα, πολλά! Για Αγιά Λάρισας, για Βοιωτία… Το ζήτηµα, αναρωτιούνται οι αγρότες, είναι τι άλλο να περιµένουν…..

Στον Τύρναβο βρέθηκε τις προηγούµενες ηµέρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και δεσµεύτηκε στους αχλαδοπαραγωγούς ότι έρχονται δύο πληρωµές του φορέα, µία στις 3 ∆εκεµβρίου και η άλλη πριν τα Χριστούγεννα στις 23. Βέβαια, για να καλύψει τα νώτα του, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αν δεν υπάρχουν τα πορίσµατα από τα κατά τόπους υποκαταστήµατα στο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για να ελεγχθούν, τότε πληρωµή δεν έχει! Ο πρόεδρος ήταν σαφής: «Αν δεν υπάρχει εκκρεµότητα µε τα πορίσµατα θα υπάρξουν και εξοφλήσεις».                       www.agronews.gr