Εργοτάξιο... γηπέδων αξίας 2,5 δισ. ευρώ η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι που ανήκουν σε τρία από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους για γήπεδα υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Tifosy, μια αθλητική πλατφόρμα crowdfunding, έχουν ήδη ξεκινήσει 13 έργα,

εκ των οποίων τα τρία αφορούν συλλόγους από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: την ισπανική Liga, την αγγλική Premier League και τη γαλλική Ligue 1.    Το πιο ακριβό έργο είναι αυτό που πραγματοποιεί η Έβερτον, η οποία θα δαπανήσει περίπου 600 εκατομμύρια για την κατασκευή της νέας εγκατάστασής της.

Από το 1892 τα «Ζαχαρωτά» αγωνίζονται στο Goodison Park, αλλά αναζητούν ένα νέο σπίτι εδώ και 25 χρόνια. Η αναμονή τελείωσε, το νέο γήπεδο θα δει το φως το 2023 και θα μπορεί να φιλοξενήσει 52.000 θεατές, υψωμένο στις όχθες του ποταμού Μέρσεϊ.

Η ανάπτυξη της νέας γηπεδικής εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα τονώσει την οικονομία κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες, θα δημιουργήσει περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει 1,4 εκατομμύρια νέους επισκέπτες στην πόλη του Λίβερπουλ.

Στην Ισπανία, ωστόσο, η Βαλένθια αποφάσισε να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του νέου «Μεστάγια», ένα έργο που γεννήθηκε το 2007 αλλά μπλοκαρίστηκε από το 2009 λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Από την αρχή του νέου έτους οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι και θα ολοκληρωθούν το 2026, για μια εγκατάσταση που θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 55.000 οπαδούς.

Το τρίτο πιο ακριβό έργο αφορά τη Νιμ, μια γαλλική ομάδα που έχει καταρτίσει ένα σχέδιο 250 εκατομμυρίων ευρώ για ένα γήπεδο που θα είναι έτοιμο το 2026.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του σημερινού Stade des Costières, το οποίο θα κατεδαφιστεί. Εν αναμονή της κατασκευής της νέας δομής θα κατασκευαστεί ένα προσωρινό στάδιο, έτοιμο για τη σεζόν 2022-23 και διαθέσιμο για να υποδεχθεί 9.400 φιλάθλους.

Στην Ιταλία οι σύλλογοι της Serie A εργάζονται για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει για κανένα από τα προγραμματισμένα έργα. Εν αναμονή βρίσκονται το νέο γήπεδο της Μίλαν και της Ίντερ, το οποίο θα κατασκευαστεί δίπλα στο σημερινό «Τζουζέπε Μεάτσα».

Ακόμη, υπάρχει η ανακαίνιση του «Νταλ΄ Άρα» στη Μπολόνια (με την κατασκευή ενός προσωρινού σταδίου για να επιτραπούν οι εργασίες) και το νέο στάδιο της Κάλιαρι.

Τέλος, μακριά ακόμη αλλά ήδη στα πλάνα των δύο συλλόγων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τις μελλοντικές αναμετρήσεις της Λάτσιο και της Ρόμα.     https://www.naftemporiki.gr/