Βαμβάκι Με 65 λεπτά ανοίγει η περίοδος προπωλήσεων στο σύσπορο βάσει Νέας Υόρκης

Με την ισοτιµία ευρώ/δολάριο στα 1,13 ευρώ, η τιµή για το σύσπορο που θα µπορεί να φιξάρεται µε συµβόλαια προπώλησης σε µερικές εβδοµάδες, ανέρχεται στα 65 λεπτά το κιλό.

Τα τελευταία 24ωρα η διεθνής αγορά δείχνει να έχει πάρει φόρα, µε τα τρέχοντα συµβόλαια Μαρτίου 2022 να κινούνται στη ζώνη των 125 σεντς ανά λίµπρα, κάτι που µεταφράζεται σε τιµή σύσπορου παλαιάς εσοδείας στα 82 λεπτά το κιλό.

Σηµειώνεται ότι αυτά τα υψηλά δεκαετίας δεν αποτελούν βάση διαπραγµάτευσης για τις τιµές των βαµβακιών, που θα σπαρθούν την άνοιξη.

Για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς, η τεχνική ανάλυση δείχνει ισχυρό στήριγµα στα 90 σεντς, λαµβάνοντας υπόψιν τον κινητό µέσο όρο των τελευταίων 100 ηµερών. Αυτό σηµαίνει ότι σε περίπτωση διόρθωσης και µε τη διεθνή τιµή να προσεγγίζει τα 90 σεντς, η χαµηλότερη τιµή για προπώληση σύσπορου βαµβακιού βάσει των τωρινών δεδοµένων, είναι τα 60 λεπτά το κιλό. Από την ίδια τεχνική ανάλυση προκύπτει και ο επόµενος στόχος της αγοράς, που είναι τα 105 σεντς ανά λίµπρα. Σ’ αυτό το επίπεδο, η τιµή βάσης για το σύσπορο κυµαίνεται µεταξύ των 69 και 70 λεπτών το κιλό.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν είναι ο µοναδικός δείκτης που µαρτυρά πως η αγορά όχι µόνο µπορεί να κρατηθεί στα υψηλά αυτά, αλλά να δοκιµάσει και ακόµα υψηλότερες τιµές. Τα θεµελιώδη χαρακτηρίζονται ως ισχυροί παράγοντες περαιτέρω ανόδου. Λαµβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία της έκθεσης του USDA φαίνεται ότι η παγκόσµια ζήτηση εξακολουθεί να ενισχύεται, τα τελικά αποθέµατα δείχνουν µειωµένα, ενώ µοναδική πρόκληση της αγοράς είναι οι επιπλοκές στις µεταφορές.

Εντός 15νθήμερου οι πρώτες συμβάσεις από τους εκκοκκιστές

Μέσα στις επόµενες ηµέρες αναµένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της χώρας αναφορικά µε τον τρόπο που θα προχωρήσουν σε προαγορές σύσπορου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Όπως µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς, θα υπάρχουν αποκλίσεις από εταιρεία σε εταιρεία, οι οποίες θα σχετίζονται µε το ποσοστό φιξαρίσµατος επί της αναµενόµενης σοδειάς.

Σε κάθε περίπτωση, το εργαλείο των προπωλήσεων θα ενεργοποιηθεί και φέτος, µε τους παραγωγούς να εκδηλώνουν µάλιστα µεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκριτικά µε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της χρονιάς, όσοι έκλεισαν ποσότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, µπήκαν σε νέες διαπραγµατευτικές περιπέτειες µε τους εκκοκκιστές. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε µια συµπληρωµατική πληρωµή για όσους φίξαραν κάτω από τα 50 λεπτά, µε την ευελιξία αύτη να λειτούργησε ευεργετικά ως προς την υιοθέτηση της δυνατότητας προπωλήσεων από όλο και περισσότερους βαµβακοπαραγωγούς.

Μικρή αύξηση εκτάσεων στην Ελλάδα το ‘22

Να κερδίσει ένα µικρό µέρος των χαµένων εκτάσεων της προηγούµενης διετίας αναµένει ο κλάδος για την επερχόµενη σπορά βάµβακος στην Ελλάδα, τάση που ενθαρρύνεται από τον ανοδικό κύκλο στη διεθνή αγορά. Αν και οι προθέσεις σποράς δεν έχουν γίνει ακόµα ξεκάθαρες, λόγω και των υψηλών καλλιεργητικών εξόδων, ιδίως σε ενέργεια, πετρέλαιο και λίπανση, άνθρωποι της αγοράς αναµένουν µικρή αύξηση από τα 2,6 εκατ. του 2021.

Σηµειώνεται ότι ακόµα κι αν επιβεβαιωθεί το γενικό αίσθηµα που παρατηρείται στους κάµπους της χώρας, η καλλιέργεια δεν αναµένεται ότι θα επιστρέψει στα 2,8 και 2,9 εκατ. στρέµµατα που καταγράφουν οι επίσηµες στατιστικές των ετών 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, που βρίσκονται ωστόσο κοντά στην πραγµατικότητα, η παραγωγή εκκοκκισµένου της Ελλάδας για το 2021 ανέρχεται στους περίπου 285.000 τόνους. Η ελληνική περίπτωση ως προς τη δυναµική της παραγωγής φαίνεται ότι είναι συγχρονισµένη µε τη διεθνή τάση. Οι εκτάσεις των ΗΠΑ για το 2022 αναµένεται να σηµειώσουν µια µικρή αύξηση όσο τα τελικά αποθέµατα στην τελική έκθεση του USDA φαίνονται µειωµένα στα 3,2 εκατ. δέµατα.   https://www.agronews.gr/