Η ελληνική κουζίνα ήταν «πράσινη» πολύ πριν γίνει μόδα...

Οσοι περίµεναν να γίνει μόδα ο ξενόφερτος όρος vegan για να κάνουν πιο «πράσινη» τη διατροφή τους μάλλον δεν έχουν ιδέα τι είναι η ελληνική κουζίνα     
 

Δεν γνωρίζουν ότι προτού εισβάλει το κρέας στην καθημερινή μας διατροφή και τα ισοπεδώσει όλα, το ελληνικό τραπέζι είχε χόρτα, λαχανικά και όσπρια, μυρωδικά, μπόλικα φρούτα, ξηρούς καρπούς και φυσικά άφθονο ελαιόλαδο· είχε μέτρο και σοφία, ταπεινότητα, ναι, κυρίως, αυτό· επίσης συντονιζόταν με τις εποχές, ακολουθούσε τους ρυθμούς της Φύσης, την οποία σεβόταν και φρόντιζε, συνομιλούσε με την παράδοση.

Ηταν πάντοτε «πράσινη» λοιπόν η ελληνική κουζίνα, απλώς συχνά μάς αρέσει να αγκαλιάζουμε άκριτα ό,τι μάς σερβίρεται απέξω ενώ το είχαμε ανέκαθεν μπροστά μας, ενδεχομένως επειδή στο εξωτερικό κατέχουν καλύτερα την τέχνη του μάρκετινγκ.

Το τελευταίο διάστημα πάντως κυκλοφορούν μαγειρικές εκδόσεις που στόχο έχουν να επικοινωνήσουν όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ξένο αναγνωστικό κοινό την καταπράσινη ελληνική κουζίνα. Ενα τέτοιο βιβλίο είναι το «My Greek Vegan Food» των Εύας Μονοχάρη και Ιωάννας Παυλάκη που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο.

Τα κορίτσια ξεσκόνισαν τα παλιά τεφτέρια, έβαλαν και τη φαντασία τους να δουλέψει και παρουσιάζουν 65 συνταγές με πιάτα που δεν έχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση.

Πιάτα με λαχανικά και όσπρια, δημητριακά, φρέσκα μυρωδικά, παρθένο ελαιόλαδο, συνταγές από την ανεξάντλητη δεξαμενή της μεσογειακής διατροφής. Είναι αυτή ακριβώς η κουζίνα που περιγράφαμε παραπάνω, κουζίνα με εποχικότητα και ρυθμό, πρωτότυπη και λιτή ταυτόχρονα, ισορροπημένη, ευεργετική για το μυαλό και το σώμα και φιλική προς το περιβάλλον.

Οσο φουντώνει η συζήτηση για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη διατροφή, ο κόσμος θα επιδιώκει μια πιο αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον. Η νέα πραγματικότητα έτσι όπως ταχύτατα διαμορφώνεται πλέον, επιτάσσει ευσυνείδητους καταναλωτές που επιλέγουν προσεκτικά τον τρόπο που ψωνίζουν και τρέφονται. Σε αυτό το κοινό, ελληνικό και ξένο, είναι χρήσιμες τέτοιες εκδόσεις.

Πηγή: Καθημερινή