Οι Κινέζοι στενάζουν στα στρατόπεδα καραντίνας

Έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι  είναι μεταξύ εκείνων που στοιβάζονται  σε μικροσκοπικά κοντέινερ με ξύλινα κρεβάτια  και μτουαλέτα, στους τεράστιους καταυλισμούς καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Κίνα.

Οι «ύποπτοι» ως πιθανόν κρούσμα,  είναι αναγκασμένοι να παραμένουν εκεί για 14 μέρες, ενώ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν.    

Υπάρχουν καταγγελίες πως ανάμεσά τους βρίσκονται 4.000 μαθητές που μεταφέρθηκαν ως ύποπτοι φορείς, ενώ  άλλοι απομακρύνθηκαν νύχτα από τα σπίτια τους.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Κίνα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής», αναφέρει ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ, στέλεχος του διεθνούς συμβουλίου δημόσιας υγείας.

Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην πόλη Γουχάν συνολικά 20 εκατ. άνθρωποι ζουν σε απόλυτο lockdown στις πόλεις Ανγιάνγκ, Γιουχζού και Σιάν,  εξαιτίας μερικών μόνο κρουσμάτων του στελέχους Όμικρον.

Οι πολίτες καταγγέλουν πως δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ούτε καν σε ιατρική περίθαλψη.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις για δύο κρούσματα της Όμικρον, τα 14 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης Τιαντζίν υποβάλλονται μαζικά σε τεστ και δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.

Η πόλη βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Πεκίνο, όπου σε λιγότερο από έναν μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.         www.naftemporiki.gr