Παστίτσιο με «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 μερίδες)

500 γρ. χυλοπίτες

Για τον κιμά

3 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος), σε κομμάτια των 5 εκ.

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

500 γρ. αρνίσιο ή μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά

1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή κονσέρβα κονκασέ

1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι νερό

Μια πρέζα μπαχάρι σε σκόνη

1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό

500 ml λευκό κρασί

Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το ταψί

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την «μπεσαμέλ»

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι (για ελαφρύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών)

2 αβγά

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

¼ κιλού τριμμένη γραβιέρα Κρήτης

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για το 80% του χρόνου που αναγράφεται στο πακέτο. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε κάτω από τη βρύση με κρύο τρεχούμενο νερό και τις κρυώνουμε.

Κιμάς: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το πράσο σε ελαιόλαδο και όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις σωθούν τα υγρά προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μπαχάρι και το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά του.

«Μπεσαμέλ»: Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι το γιαούρτι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και τη μισή γραβιέρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, στρώνουμε τις χυλοπίτες, από πάνω τον κιμά και καλύπτουμε με την «μπεσαμέλ». Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄.                           www.tovima.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων