Μπλατσαριά με μανιτάρια και γαλοτύρι.ηπειρώτικης πίτα

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο ταψί)

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι καλαμποκιού

600 ml χλιαρό νερό

30 ml ελαιόλαδο

5 γρ. ζάχαρη

15 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι, σε μέτρια κομμάτια

1 κιλό σέσκουλα, σε μέτρια κομμάτια

1 πράσo, ψιλοκομμένo

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένo

1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος

1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 σκελίδα σκόρδο

300 γρ. λευκά μανιτάρια, χοντροκομμένα

300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, χοντροκομμένα

30 ml ελαιόλαδο

10 ml λάδι τρούφας (σε ντελικάτεσεν, αν δεν βρούμε κάποιο καλό ή αν δεν έχουμε, το παραλείπουμε)

200 γρ. γαλοτύρι Ιωαννίνων

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. βούτυρο ή λάδι, για το σκεύος

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, το πράσο, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα μυρωδικά. Αλατίζουμε με 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με τα μανιτάρια μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν, τα μεταφέρουμε σε ευρύχωρη λεκάνη και προσθέτουμε τα χόρτα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λάδι τρούφας και ανακατεύουμε.

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να δημιουργηθεί χυλός.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε το μισό χυλό και απλώνουμε τη γέμιση. Τέλος, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση, αραιώνοντάς τον με λίγο νερό, και ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

Σερβίρουμε με το γαλοτύρι.                 www.tovima.gr