Tι κάνουμε όταν δούμε έναν σκύλο να ζει σε κακές συνθήκες διαβίωσης

Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την πρόσφατη επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.

Έτσι , οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το ζώο ,έχουμε δε τις παρακάτω επιλογές:

α.Να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ζώου , να του εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει , ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, και να κάνουμε αναφορά στον νόμο .

β.Αν δεν συμμορφωθεί, οι κινήσεις μας είναι οι παρακάτω:

1. Καλούμε την Δημοτική Αστυνομία , η οποία πρέπει να προσέλθει.

Η Δημοτική Αστυνομία αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 21 του 4039/12.

Συνήθως πριν κόψει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο , του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά, αν δεν συμμορφωθεί, κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα μπλοκάκια τα ειδικά ή αν δεν έχουν εκδώσει τα ειδικά μπλοκ ακόμη, σε αυτά που ήδη έχουν για άλλες παραβάσεις.   2.Καλούμε το 100 για τις ποινικές πλέον κυρώσεις , δίνουμε πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.

Ή πηγαίνουμε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και κάνουμε καταγγελία επώνυμη , περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο και επικαλούμαστε τον ανωτέρω νόμο.

Όταν η αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ή την Εισαγγελέα Ζώων αν πρόκειται για την Αθήνα, για να του δώσει οδηγίες .

Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου , άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί το αυτόφωρο.

3.Εάν μετά τα παραπάνω , οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες , τότε μπορούμε με αίτημα ενός φιλοζωικού συλλόγου αιτιολογημένο, με φωτογραφίες και ο, τι άλλο στοιχείο έχουμε, να ζητήσουμε την αφαίρεση του ζώου προσωρινά ή οριστικά .

Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά μας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.

Οι παραπάνω ενέργειες , δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία, αίτημα αφαίρεσης μπορούν να γίνουν είτε σωρρευτικά είτε μεμονωμένα η κάθε μία.

Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικά είτε ενεργητικά.

Ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω πράγματα.

Mε πληροφορίες από την ιστοσελίδα του φιλοζωϊκού συλλόγου Χανίων            https://www.govastileto.gr/

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα...

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων