Συνταξιούχοι χάνουν 8 από τα 10 ευρώ που πήραν για τα αναδρομικά...

Με την χαρά στο χέρι κινδυνεύουν να μείνουν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν αφου για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, το 79%, τους το παίρνει πίσω το δημόσιο!

Πρόκειται για τα περίφημα αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές που έγιναν το 11μηνο διάστημα 6/2015 έως 5/2016. Ενώ το... κράτος τους επέβαλε παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές τώρα ψάχνει και να τους φορολογήσει για τα αναδρομικά που τους επέστρεψε άτοκα, χωρίς δηλαδή το επιπλέον 6% της καθυστέρησης. Υποβάλει δε υπερήλικες φορολογούμενους –εάν βρίσκονται ακόμη εν ζωή– στο μαρτύριο της ρύθμισης του φόρου και με επιτόκιο 6% ενώ απειλεί με πρόστιμα ακόμα και… τους κληρονόμους τους!

Η κυβέρνηση αποφάσισε το 2020 να επιστρέψει μόνο τις περικοπές στην κύρια σύνταξη των συγκεκριμένων νόμων και να αφήσει απέξω δώρα κύριων και επικουρικών καθώς και τις περικοπές στην επικουρική. Τα αναδρομικά, ως γνωστόν, δόθηκαν αφορολόγητα στους δικαιούχους. Δεν έγινε δηλαδή καμία παρακράτηση φόρου την ώρα της εκταμίευσης.

Έναν χρόνο μετά λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, Μεσοσταθμικά ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο 33%, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστραφούν 431 εκατ. ευρώ, από εκείνα που εισπράχθηκαν! Και εδώ βρίσκεται μια απίθανη «λεπτομέρεια.. επι της διαδικασίας»: Δίνεται μεν η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε έως 48 δόσεις αλλά με 6% επιτόκιο!

Ε δω το επιχείρημα τους δημοσίου είναι πως όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν κάποια επιβάρυνση. Ομως στην περίπτωση της φορολόγησης των αναδρομικών, το οικονομικό επιτελείο «θυμήθηκε» μεν την επιβολή επιτοκίου αλλά ξέχασε να καταβάλει το αντίστοιχο επιτόκιο καθυστέρησης όταν κατάβαλε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Θα μπορούσε απλά να αλληλοεξουδετερώσει τα 2 επιτόκια!

Ας δούμε λοιπόν τον λογαριασμό και τι απομένει στους συνταξιούχους από τα αναδρομικά τους: Ουσιαστικά, με το 24% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά (6% επι 5 χρόνια) , αν προστεθεί ένα μεσοσταθμικο 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης (6% επι 4 χρονια) για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι χάνεται το 79% των αναδρομικών!                    protothema.gr