Στης ΕΛ.ΑΣ. την πόρτα...

Στα 15 του βρέθηκε αδίκως κατηγορούμενος και αθωώθηκε. Από τότε πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια, ωστόσο η αστυνομία -ως μη όφειλε- κρατάει ακόμα τα δακτυλικά του αποτυπώματα!

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. για αυτή την πρακτική που παραβιάζει τη νομολογία του... Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μάλιστα, παρ’ ότι η ανεξάρτητη Αρχή έχει συστήσει εδώ και δύο χρόνια να τροποποιηθεί η διαδικασία διατήρησης δακτυλοσκοπικών δεδομένων, η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τις συστάσεις της.

Ο Συνήγορος εξέτασε την αναφορά του πολίτη. Επειτα από αλληλογραφία της Αρχής με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι διατηρούνταν το δακτυλοσκοπικό δελτίο από τη δακτυλοσκόπησή του σε ηλικία 15 ετών, πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Από το συγκεκριμένο δελτίο ταυτοποιήθηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα σε χώρο όπου είχε βρεθεί λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας και ο οποίος διερευνήθηκε από την Αστυνομία ως τόπος του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε ποινική υπόθεση, να παραπεμφθεί ως κατηγορούμενος στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου και να αθωωθεί καθώς δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του στις 22.10.2019 προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελ.ΑΣ., επικαλούμενος τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προστασία των ανηλίκων από κάθε ζημία που μπορεί να προκύψει από τη διατήρηση των δεδομένων τους ύστερα από απαλλαγή τους από ποινικό αδίκημα και τον στιγματισμό των προσώπων που αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους καταδικασθέντες, πρότεινε τα ακόλουθα:

α) Να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης των διατάξεων του Π.Δ. 342/1977 και κυρίως του Π.Δ. 245/1997 ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη ενημέρωση της αρμόδιας διεύθυνσης από το αρμόδιο δικαστήριο σε περίπτωση αθώωσης και να καταστρέφονται τα δακτυλικά αποτυπώματα που ελήφθησαν για την ίδια υπόθεση.   β) Να προβλέπεται μικρότερος χρόνος διατήρησης δακτυλοσκοπικών δεδομένων ανηλίκων, ακόμα κι όταν τους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, και να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα εφαρμογής, μέσω μεταβατικής διάταξης της νέας ρύθμισης σε δακτυλικά αποτυπώματα που ήδη τηρούνται εφόσον δεν υφίσταται μεταγενέστερη της ενηλικίωσης καταδικαστική απόφαση.

γ) Με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να ενταλθούν οι υπηρεσίες να διευκρινίζουν αν η δακτυλοσκόπηση έγινε σε χρόνο που το πρόσωπο ήταν ανήλικο και να γίνεται διαχείρισή τους με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται πολίτες για περιπτώσεις που ούτε καν στο ποινικό μητρώο δεν υφίστανται αντίστοιχα δελτία-εγγραφές.   Μέχρι σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη όχι μόνο δεν έλαβε απάντηση επί των προτάσεών του, αλλά, αντίθετα, διαπίστωσε ότι με το κωδικοποιητικό Π.Δ. 103/2021 «Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας» επαναλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 245/1997 για τον χρόνο διατήρησης στοιχείων που αφορούν την εγκληματολογική σήμανση...

Ντίνα Δασκαλοπούλου

efsyn.gr