Έγραψε τα 10 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό η τιμή στο αρνί στην Στερεά Ελλάδα

Η δυναμική που διαμορφώνεται στην αγορά ενόψει του Πάσχα, αναμένεται να επιτρέψει την εδραίωση των 10 ευρώ το κιλό και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς. Να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητα από τους στόχους των κτηνοτρόφων, αρκετοί εκ των οποίων και ιδίως οι καλά οργανωμένοι, έχουν βάλει το όριο των 8,5 ευρώ για να προχωρήσουν σε πωλήσεις,

οι ισορροπίες στην αγορά δείχνουν σημαντικά μειωμένη προσφορά. Ήδη στα σφαγεία έχουν φτάσει ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας ζώα, τα οποία σε μια φυσιολογική χρονιά προορίζονται για την κατανάλωση των καλοκαιρινών μηνών. 

Η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου προβάτων και αιγών στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμό 3% όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν για τις προοπτικές των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων. Εκεί, η γραμματεία αγροτικών υποθέσεων της ΕΕ (DG AGRI) εκτιμά ότι οι τιμές παραγωγού θα διατηρηθούν στην πάνω πλευρά του εύρους για αρκετό διάστημα ακόμα και σίγουρα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, η περιορισμένη προσφορά συνεπάγεται σε απώλεια μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού με μείωση εξαγωγών έως και 13% σε σύνολο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μείωσης των εισαγωγών από τρίτες χώρες, που διαμορφώνεται στο 18%.

Στο κόστος των ζωοτροφών, αποδίδεται τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τους συντελεστές της αγοράς η υποχώρηση αυτή.    https://www.agronews.gr/