Δεν πείθονται από τα μέτρα...για την αντιμετώπιση της ακρίβειας οι πολίτες

Ξεχειλίζει η δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν την ακρίβεια να αδειάζει με ταχύτητα του φωτός τις τσέπες τους. Οι... πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν δείχνουν να βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό ενώ χαμηλά βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης για τη διαχείριση του προβλήματος.

Στην έρευνα της RealPolls για λογαριασμό της «Δημοκρατίας» το τσουνάμι της ακρίβειας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 66% ενώ σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (92%) απαντά πως τους έχει επηρεάσει πολύ.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Μαξίμου μόνο το 8,7% όσων ρωτήθηκαν έκρινε πως είναι ικανοποιητικά και 26,9% ανεπαρκή αλλά σε σωστή κατεύθυνση. Το συντριπτικό 62,5% είπε ότι δεν το ικανοποιεί.

Εντυπωσιακή αποδοχή συγκεντρώνει το αίτημα για περιορισμό των κερδών των εταιριών ηλεκτρισμού. Το 80,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ένα τέτοιο μέτρο απαραίτητο.

Σχετικά με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο συμμερίζεται το 31,2% όμως, καταλογίζει σε σημαντικό ποσοστό, που φθάνει στο 22,8%, ευθύνες και στην πολιτική της κυβέρνησης, στην αδράνειά της και στους κακούς χειρισμούς της. Επίσης, το 45,8% λέει ότι οφείλεται και στους δύο λόγους.

Σημαντικά υψηλό (36,8%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Η ίδια έρευνα δείχνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν πείθεται ούτε από τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχετική ερώτηση το 60,5% αθροιστικά θεωρεί ότι δεν θα διαχειριζόταν καλύτερα την ακρίβεια («σίγουρα όχι» το 41,6% και «μάλλον όχι» το 18,9%). Ωστόσο το «σίγουρα ναι» 16,8% και το «μάλλον ναι» 20,1% είναι αθροιστικά μεγαλύτερο από την εκλογική του επιρροή.

Χθες, το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης έδειξε πως Ν.Δ. πέφτει στο 29% από 30,3% την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. Το ποσοστό που «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ «χάνει» το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του, και πέφτει στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση προτιμάτε» μόνο το 23,4% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ποσοστό μικρότερο από την εκλογική της δύναμη του 2019 αλλά και τη τωρινή δημοσκοπική της επιρροή, ενώ το 14,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.

Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 19,8% και αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 12,1%.

Επίσης, στο σύνολο των ερωτηθέντων δεν αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο. Οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 53,7% και οι θετικές στο 30,5%, πιο κάτω κι από το εκλογικό του ποσοστό του 2019. Τέλος, η πλειοψηφία του κόσμου και ανεξαρτήτως από την κομματική του προτίμηση εξακολουθεί να πιστεύει σε ποσοστό 52,6% ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η Ν.Δ. Μόνο το 19,3% ποντάρει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,4% δεν απάντησε.