ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ...

Σε κλοιό έντονης αβεβαιότητας βαδίζει η ελληνική οικονομία με το ενεργειακό, αλλά και τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να λειτουργούν ως μεταβλητές ρίσκου. Ήδη, βέβαια, σε σχέση με τα δεδομένα που αποτέλεσαν τη βάση για τον προϋπολογισμό του περασμένου Νοεμβρίου όλα έχουν ανατραπεί, όπως πχ οι τιμές του πετρελαίου (υπολογιζόταν τότε στα 70-80 δολάρια το βαρέλι),

ο πληθωρισμός (εκτίμηση ήταν τότε για εναρμονισμένο δείκτη στο 0,8% σε μέση ετήσια βάση) Επίσης και ο σχεδιασμός των δαπανών, που εστίαζε ουσιαστικά σε μια πολύ περιορισμένη βάση στις επιπτώσεις του Covid, είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.

Είναι, επίσης, προφανές, ότι μόνο στο μέτωπο της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα χαθεί μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Δε λείπουν και οι προβλέψεις που αναφέρουν ότι οι απώλειες είναι πιθανό να διευρυνθούν έως και δυόμιση μονάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είπε στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. Σε κάθε περίπτωση «Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου . Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πέραν της επιβράδυνσης στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι και το έλλειμμα θα πιεστεί λόγω των μέτρων που καλείται η κυβέρνηση να πάρει. Όπως ανέφερε βέβαια ο Πρωθυπουργός στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο μέτωπο του ελλείμματος δεν αναμένεται προς ώρας μια μεγάλη αναθεώρηση. Έτσι τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί στο 1,8% από 1,4% ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση αυξήσει τις δαπάνες το επόμενο διάστημα για επιπλέον ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα διευρυνθεί περαιτέρω βάζοντας και νέες δύσκολες μεταβλητές στην πορεία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και επιστροφής στην κανονικότητα.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο την προσεχή εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισεκ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που έλαβε ή ετοιμάζεται να λάβει. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται και το μακροοικονομικό σενάριο που θα κατατεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στη Κομισιόν ώστε να διαφανεί και μια πιο σταθμισμένη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας στο φόντο των εξελίξεων.

Μέτρα

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, εν όψει της κατάθεσης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και «συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, αφού η κρίση εξακολουθεί να έχει μεγάλη ένταση».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων, που έως σήμερα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. προσεγγίζει τα 4 δισεκ. ευρώ :

  • Θα δοθεί έως τις 21 Απριλίου εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,

  • Δρομολογείται εντός του Απριλίου η επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

  • Θα στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να περιοριστεί το κόστος σε λιπάσματα, καύσιμα κ.ά. των αγροτών.

  • Θα υπάρξει από την 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Βέβαια με βάση όσα αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση κρατά "εφόδια" για αργότερα δείγμα του συντελεστή αβεβαιότητας. Στο πρώτο πλάνο όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών είναι μια επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, όπου ήδη καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις ενώ στο κάδρο έχει μπει και η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, χαρακτηρίζει την κρίση, την οποία συνεχίζει να βιώνει όλος ο πλανήτης, ως «μία σφοδρή γεωπολιτική κρίση, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και μαζικά μεταναστευτικά κύματα, η οποία προκαλεί πολύ έντονες πληθωριστικές τάσεις και "ροκανίζει" το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Εξ αυτού του λόγου απαιτείται, όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών, «εγρήγορση, αποφασιστικότητα και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων». Και προσθέτει πως «έτσι πορευόμαστε με ρεαλισμό, διορατικότητα, και σύνεση στο δημοσιονομικό πεδίο, απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, χωρίς να υπονομεύουμε το αύριο της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ωστόσο με την κατάσταση την οικονομία να μην έχει ορίζοντα και τις τιμές των τροφίμων αλλά και της ενέργειας να έχουν ξεφύγει τα μέτρα μπορεί να μην είναι φανούν αποτελεσματικά. Ειδικά όταν τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και πολλές ΜμΕ αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.                                 www.news247.gr