Για διάλυση πάνε οι αμερικανικές φρεγάτες που κάποιοι στην Αθήνα ήθελαν να «φορτώσουν» στο ΠΝ!

«Άγιο είχαμε» κι ας ήταν και από την Αυστραλία! Άγιο που μας προστάτευσε απ ΄ όσους και εντός της χώρας προσπάθησαν με εμμονή να μας φορτώσουν το μεγαλύτερο ναυπηγικό φιάσκο των ΗΠΑ σε μορφή «φρεγάτας αλουμινίου»! 

Το δημοσίευμα του CNN για την κατάληξη των αμερικανικών φρεγατών που παρουσιάστηκαν ως…ιδανική λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι αποκαλυπτικό! 

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί αποσύρουν τα «ιδανικά» πλοία με κάποια απ ΄  αυτά να έχουν ναυπηγηθεί μόλις πριν από 3 χρόνια!!!

Ο Αμερικανός επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής την Τετάρτη ότι τα πλοία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την κύρια αποστολή τους.

«Αρνούμαι να βάλω ένα επιπλέον δολάριο έναντι ενός συστήματος που δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει ένα υποβρύχιο υψηλής τεχνολογίας στο σημερινό περιβάλλον», είπε ο Gilday στην επιτροπή.

 Είπε ότι ο κύριος λόγος για την πρόωρη απόσυρση ήταν ότι το σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου στα πλοία «δεν λειτουργούσε τεχνικά»!!!

 Ο παροπλισμός των πλοίων θα εξοικονομήσει στο Ναυτικό των ΗΠΑ,περίπου 391 εκατομμύρια δολάρια,.

Αλλά όπως γράφει το CNN, «αυτό ανακτά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους των εννέα παράκτιων πολεμικών πλοίων, που ανήλθε συνολικά σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα USS Indianapolis, USS Billings και USS Wichita τέθηκαν σε λειτουργία το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να παροπλίσει πλοία 3 ετών. Το αμερικανικό ναυτικό σχεδιάζει επίσης να αποσύρει έξι ακόμη πλοία, όλα τύπου Freedom. 

«Η απόφαση ισοδυναμεί με μια ντροπιαστική παραδοχή ότι ορισμένα από τα νεότερα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν είναι κατάλληλα για σύγχρονο πόλεμο», γράφει το CNN!

Και δεν ήταν μόνο το προβληματικό ανθυποβρυχιακό προφίλ των πλοίων. Υπήρχαν πολλά τεχνικά θέματα και όλα είχαν γραφτεί εγκαίρως στον αμερικανικό Τύπο. Υπενθυμίζουμε το άρθρο με τίτλο «Βυθίστε τις φρεγάτες μας» που είχε αναδημοσιεύσει το militaire.gr .

Ήταν η εποχή που όποιος τολμούσε να θέσει ερωτήματα για τις αμερικανικές φρεγάτες στην Αθήνα ήταν στην καλύτερη περίπτωση «αναξιόπιστος» και στη χειρότερη «τα  ΄παιρνε» από τους Γάλλους! Από υπουργικά γραφεία -όχι πάντως από το ΥΠΕΘΑ- γίνονταν διαρροές που έλεγαν ότι ήταν σίγουρη η αγορά των αμερικανικών φρεγατών.

Όταν το militaire.gr πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις έγραψε ότι αγοράζουμε Belharra, από τα ίδια υπουργικά γραφεία έσπευσαν να πουν ότι «δεν ξέραμε τι γράφαμε». Όταν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Το πως φθάσαμε στις Belharra είναι γνωστό. Όντως η ελληνική κυβέρνηση συζητούσε για τις αμερικανικές φρεγάτες που πάνε τώρα για …σκραπ. Το μόνο εμπόδιο ήταν το όχι των ναυάρχων που προκάλεσε ευτυχώς καθυστέρηση. Ήρθε η συμφωνία AUKUS , χάλασε η δουλειά των Γάλλων με τα υποβρύχια στην Αυστραλία και οι Αμερικανοί έκαναν πίσω και άφησαν τη πώληση των Belharra στην Ελλάδα να προχωρήσει!

Άγιο είχαμε λοιπόν και αν δεν είχε εμφανιστεί από την Αυστραλία θα μας είχαν φορέσει «καπέλο» τις φρεγάτες που πάνε για διάλυση.

Δεν θέτουμε το ερώτημα αν κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη για αυτοκριτική…  Ας κρατήσουμε όμως την εμπειρία , γιατί ανάλογες «φόλες» υπάρχουν ακόμη αρκετές.

Θα επανέλθουμε με τον «εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης» και τον …ευερέθιστο κύριο από το παρελθόν που γυρνάει στο ΥΠΕΘΑ και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και «χτυπάει τα χέρια στα τραπέζια» ,γιατί δεν προχωρά ο εκσυγχρονισμός των 2 δις…

Militaire.gr