Εντοπίσθηκαν κοράλλια που μπορούν να παράγουν αντικαρκινικά φάρμακα

Η επιστημονική έρευνα είναι συνεχής για την ανεύρεση ουσιών που υπάρχουν στη φύση και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειών. Είχε διαπιστωθεί ότι τα αποκαλούμενα «μαλακά κοράλλια» διαθέτουν μια ουσία που ονομάστηκε ελευθεροβίνη η οποία χρησιμοποιείται από τα μαλακά κοράλλια ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι στους εχθρούς τους και χάρις σε αυτή την ουσία δεν χρειάζεται να αναπτύσσουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα ως ασπίδα προστασίας.

Η ουσία είχε διαπιστωθεί ότι διαθέτει αντικαρκινική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Όμως είχε εντοπισθεί σε ένα σπάνιο είδος μαλακών κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και δεν υπήρχε η δυνατότητα συλλογής ποσοτήτων της ουσίας ικανής να πραγματοποιηθούν έρευνες για να εντοπισθούν οι μηχανισμοί της και γενικότερα να γίνει λεπτομερής μελέτη της.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η ελευθεροβίνη υπάρχει σε ένα είδος μαλακών κοραλλιών που βρίσκονται στα νερά της Φλόριντα το οποίο αποτελεί ένα πολύ κοινό είδος στην περιοχή. Ετσι οι ερευνητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μελέτες της ουσίας και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Chemical Biology» παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους τα οποία αφορούν τους μηχανισμούς παραγωγής και δράσης της ελευθεροβίνης.

Η προσπάθεια των ερευνητών ήταν πολύ δύσκολη. Υπήρχε η άποψη ότι η ελευθεροβίνη δεν παράγεται από τα ίδια τα κοράλλια αλλά από συμβιωτικούς οργανισμούς τους οι οποίοι προσφέρουν στα κοράλλια σάκχαρα και απόχρωση.Έπρεπε λοιπόν πρώτα να ανακαλύψουν την προέλευση της ελευθεροβίνης και στη συνέχεια να αναζητήσουν τους μηχανισμούς παραγωγής και δράσης της. «Είναι σαν να ψάχνεις στο σκοτάδι για μια απάντηση χωρίς να γνωρίζεις την ερώτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Πολ Σκέσα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την ελευθεροβίνη παράγουν τα κοράλλια και επιπλέον κατάφεραν να ανακαλύψουν το σετ των γονιδίων που δίνουν την εντολή για την παραγωγή της ελευθεροβίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών με βάση αυτή την ουσία.                                                                                                              www.naftemporiki.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων