Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

― Τι «βόμβα» έσκασε, μόλις, για το Facebook στην Αυστραλία;

Η Wall Street Journal αποκάλυψε σήμερα πως το Facebook μάλλον έπαιξε ένα βρώμικο παιχνίδι με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, προσπαθώντας να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο. 

― Δηλαδή;

Το 2021 η πλατφόρμα μπλόκαρε πάρα πολλές ιστοσελίδες... στην Αυστραλία, αντιδρώντας σε ένα νομοσχέδιο που θα της κόστιζε χρήματα, και προκάλεσε ένα αδικαιολόγητο χάος που, από ό,τι φαίνεται, οργανώθηκε συνειδητά.

― Μα τι ήθελε να κάνει η Αυστραλία;

Να ψηφίσει τον πρώτο νόμο στον κόσμο που θα απαιτούσε από πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία για το περιεχόμενο.

― Και πώς αντέδρασαν οι «μεγάλοι παίκτες»; 

Όπως φαντάζεσαι, όχι πολύ ψύχραιμα. Το Facebook και η Google πολέμησαν με πάθος τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανεφάρμοστη. Στην πραγματικότητα, ανησυχούσαν για το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια τέτοια νομοθεσία και για τις υπόλοιπες χώρες. Και οι δύο απείλησαν με «μπλακ άουτ» την Αυστραλία: η Google προειδοποίησε ότι θα έκλεινε τη μηχανή αναζήτησης και το Facebook απείλησε πώς θα αφαιρούσε όλες τις ειδήσεις από την πλατφόρμα του. 

― Το είπε και το 'κανε;

Και με το παραπάνω. Γιατί αντί το Facebook να κόψει μόνο τα ΜΜΕ της χώρας, απέκλεισε ένα σωρό ιστοσελίδες ύψιστης σημασίας - νοσοκομεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την πυροσβεστική,ιδρύματα.

― Μήπως έγινε κατά λάθος;

Αν και δημοσίως το Facebook υποστήριξε ότι το χάος ήταν «ακούσιο», εσωτερικά, το προληπτικό χτύπημα χαιρετίστηκε ως «στρατηγικό αριστούργημα». Πληροφοριοδότες που μίλησαν στην Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σκόπιμα αφαίρεσε τόσο πρόχειρα, τόσες πολλές κυβερνητικές και υγειονομικές σελίδες, και μάλιστα σε μια στιγμή που η χώρα ξεκινούσε τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. 

― Γιατί το έκαναν αυτό; Δεν φοβήθηκαν το κράξιμο; 

Καθόλου. Στόχος ήταν να ασκηθεί η μέγιστη διαπραγματευτική πίεση στο αυστραλιανό κοινοβούλιο. Έγγραφα δείχνουν ότι πολλοί υπάλληλοι του Facebook προσπάθησαν να προειδοποιήσουν σχετικά με τον αντίκτυπο και να προτείνουν πιθανές λύσεις, αλλά οι προϊστάμενοί τους αποκρίθηκαν καθυστερημένα. 

― Και δούλεψε η πίεση;

Εσύ τι λες; Μετά από μόλις πέντε ημέρες αναστάτωσης σε ολόκληρη τη χώρα, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας τροποποίησε τον προτεινόμενο νόμο σε βαθμό που, ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, οι πιο αυστηρές διατάξεις του δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα ούτε για το Facebook, αλλά ούτε και τη μητρική του εταιρεία Meta.

― Yπάρχουν όμως ντοκουμέντα πως το έκαναν σκόπιμα;

Δες τα μηνύματα που δημοσίευσε η Wall Street Journal και κρίνε: «Βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που θέλαμε» έγραψε η Κάμπελ Μπράουν, επικεφαλής συνεργασιών του Facebook που είχε πιέσει για την επιθετική στάση της εταιρείας, σε ένα συγχαρητήριο email προς την ομάδα της, λίγα λεπτά μετά την ψήφιση του παραλλαγμένου νομοσχεδίου από την αυστραλιανή Γερουσία, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Και ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η διευθύνουσα σύμβουλος Σέριλ Σάντμπεργκ έδωσαν συγχαρητήρια, με την Σάντμπεργκ να επαινεί τη στρατηγική και την «ακρίβεια στην εκτέλεση».

― Μα καλά πόσους μπλόκαραν και υποχώρησε μια ολόκληρη χώρα;

Ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου αλλά και εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι το Facebook είχε μπλοκάρει σελίδες όπως το Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των Παιδιών, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης κατά την περίοδο των πυρκαγιών, το Γραφείο Μετεωρολογίας, την υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς και υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας και παροχής βοήθειας σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

― Μα μιλάμε για υπηρεσίες που είχαν ευρύ κοινό

Ακριβώς! Την πρώτη ημέρα της «αντιποίνων», τα στελέχη του Facebook εκτίμησαν ότι η πλατφόρμα είχε μπλοκάρει περίπου 17.000 σελίδες ως ειδησεογραφικές, που ήταν τελείως άσχετες, εκ των οποίων οι 2.400 ήταν σελίδες «υψηλής προτεραιότητας», όπως κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Υποτίθεται πως έτρεχαν εκ των υστέρων να ξεμπλοκάρουν.

― Και το Facebook τι λέει;
Το Facebook αρνείται ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούσαν διαπραγματευτική τακτική.

― Και τι φοβόμαστε περισσότερο; 

Η σκληρή προσέγγιση του Facebook δίνει μια γεύση από το «βρώμικο παιχνίδι» που μπορεί να παιχτεί σε μελλοντικές νομοθετικές μάχες, αφού πολλές κυβερνήσεις σκέφτονται να ακολουθήσουν το (αποτυχημένο;) παράδειγμα της Αυστραλίας. Τον περασμένο μήνα, ο Καναδάς εισήγαγε νομοθεσία που θα ανάγκαζε τη Google και το Facebook να πληρώσουν. Παρόμοια νομοθεσία επεξεργάζεται και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

― Θα ανεβάσεις αυτή την είδηση στο Facebook;

Εμμμ, δεν ξέρω!

Πανος Σακκας

lifo.gr