Τυρί του μέλλοντος το χαλούμι

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τυριού χαλουμιού προβλέπεται να αυξηθεί με CAGR (Μέση Ετήσια Αύξηση) άνω του 12% μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει σε αποτίμηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2030 σύμφωνα με την Fact.MR.

Η πρόσφατη ανάλυση του Fact.MR σχετικά με την αγορά τυριού χαλουμιού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των τάσεων, των ευκαιριών, των οδηγών και των περιορισμών που επικρατούν στην αγορά. Η μελέτη αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τμήματα της αγοράς όσον αφορά τη φύση, τη γεύση, τη μορφή προϊόντος, την τελική χρήση, τα κανάλια διανομής και την περιοχή.

Η αγορά του τυριού χαλουμιού αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των θετικών δημογραφικών αλλαγών και των δυναμικών αλλαγών στα πρότυπα υγιεινών σνακ. Η εύκολη διαθεσιμότητα διαφορετικών τύπων τυριών με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις σε σούπερ μάρκετ και διαδικτυακές πλατφόρμες αναμένεται επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς του.

Η Κύπρος συνεχίζει να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς τυριού χαλουμιού. Η ζήτηση για χαλούμι αναμένεται να αυξηθεί τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης καταναλωτικής επιθυμίας για υψηλής θρεπτικής αξίας εναλλακτικά τυριά.

Η ικανότητα του τυριού χαλουμιού να παρέχει υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που αναμένεται να τονώσει την αγορά. Η ζήτηση για αυτό το είδος τυριού αυξάνεται, υποστηριζόμενη από την αυξανόμενη στροφή προς τα εναλλακτικά σνακ και μακριά από τα συμβατικά πρότυπα διατροφής.

Επιπλέον, η αυξανόμενη προτίμηση για μεσογειακά τρόφιμα μεταξύ των millennials αναμένεται να βοηθήσουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της μελέτης:

  • Η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη προβλέπεται να ηγηθούν της παγκόσμιας αγοράς τυριού χαλουμιού με σωρευτικό μερίδιο άνω του 70% την επόμενη δεκαετία.
  • Η παγκόσμια αγορά τυριού χαλουμιού αναμένεται να φτάσει σε αποτίμηση σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2030.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σταματήσει περίπου το 70% του εισερχόμενου εμπορίου που σχετίζεται με το τυρί χαλούμι τους τελευταίους μήνες.

Μοχλοί ανάπτυξης:

  • Καθώς το τυρί χαλούμι θεωρείται ως μια εναλλακτική τροφή μεταξύ των vegans, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες , αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος μερικών ετών ακόμη περισσότερες πωλήσεις.
  • Το χαλούμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, παρέχει στα οστά δομή και δύναμη, με το διατροφικό του αποτύπωμα να αποτελεί παράγοντας αύξησης της ζήτηση στα πλαίσια των σημερινών καταναλωτικών προτιμήσεων.

Αρνητικοί παράγοντες:

  • Το χαλούμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορούν να το καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.
  • Αν και το ωμό τυρί χαλούμι περιέχει μέτριες θερμίδες, η κατανάλωση του με τροφή που είναι επικαλυμμένη ή τηγανισμένη σε λάδι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες.                                                                tyrokomos.gr