Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1/4 κ. γλ. μπαχάρι
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο (συν 1 1/2 κ. σ. για τη φόρμα)
- 3/4 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Βήμα 1Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάστε μία φόρμα για κέικ αλείφοντάς την με βούτυρο.Βήμα 2Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα στην άκρη.Βήμα 3Προσθέστε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μίξερ βάσης ή στο μίξερ χειρός και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1 λεπτό.Βήμα 4Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε ξανά.Βήμα 5Προσθέστε τα μισά από τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά.Βήμα 6Αδειάστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή, περίπου 35 λεπτά.Βήμα 7Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε ζεστό.www.newsbeast.gr