60 λεπτά το βιομηχανικό ροδάκινο αλλιώς μένει ασυγκόμιστο αποφάσισαν στα Σκύδρα

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας αποφάσισε για 60 λεπτά τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο και κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους ή να αφήσουμε τους καρπούς ασυγκόμιστους πάνω στα δέντρα.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος κ. Στέφανος Τοπαλίδης στον ΑγροΤύπο, το απόγευμα της Πέμπτης (20 Ιουνίου 2024) έλαβε χώρα στο Πνευματικό κέντρο Σκύδρας η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, με θέματα τα τρέχοντα και ιδιαίτερα για την τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου.

Κατόπιν συζήτησης στην γενική συνέλευση, αποφασίστηκαν οι εξής προτάσεις προς διεκδίκηση:

Τιμή εκκίνησης του βιομηχανικού ροδάκινου 60 λεπτά - κι αυτό διότι σύμφωνα με μελέτη του ΥπΠΑΑΤ, έτους 2018, το κοστολόγιο ήταν στα 38 λεπτά. Από τότε ως τώρα το κοστολόγιο έχει εκτιναχθεί κι έχει ξεπεράσει τα 45 λεπτά και αν υπολογίσουμε μια μερική ακαρπια που υπάρχει, η τιμή των 60 λεπτών θεωρείται ως μια τιμή επιβίωσης για τον Έλληνα ροδακινοπαραγωγό.

Επίσης, αποφασίστηκε η αυθημερόν τιμολόγηση των προϊόντων από τους κονσερβοποιούς, όπως ακριβώς τιμολογούν από την πρώτη στιγμή και οι αγρότες.

Ακόμη, στην προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα συνάντηση όλων των αγροτικών Συλλόγων Πέλλας - Ημαθίας, αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση να προταθεί μια συνάντηση απ' ευθείας με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), με θέμα την τιμή και τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων. Δηλαδή, όχι όπως πέρσι, που γίνονταν παραλαβή μια μέρα και δύο όχι.

Επίσης αποφασίστηκε να γίνει μια συνάντηση με τους προέδρους των συνεταιρισμών -οι οποίοι δεν παρέστησαν ως όφειλαν στην γενική συνέλευση- με σκοπό να γίνει ενημέρωση για την τιμή που αποφασίστηκε, καθώς και να ενημερώσουν οι συνεταιριστές για τις προθέσεις τους, σχετικά με την τιμή, αλλά και τον τρόπο διαπραγματεύσης τους με τους κονσερβοποιούς.

Για όλα τα παραπάνω η γενική συνέλευση είναι αποφασισμένη σε επόμενη συνάντηση, εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, να προβούν οι αγρότες σε κλείσιμο των δρόμων με τα τρακτέρ ή και να αφήσουν τους καρπούς ασυγκόμιστους.

www.agrotypos.gr