Ο «κόκκινος Οκτώβρης» για τη χώρα - Ανοίγουν θέματα που θα προκαλέσουν «σεισμό»

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με το ένα βλέμμα στο Eurogroup της Τρίτης από όπου αναμένει «λευκό καπνό» ώστε να «κερδίσει» πολύτιμη ρευστότητα και πολιτικό χρόνο και με το άλλο, όμως,
στραμμένο στο... φθινόπωρο και στο μεγάλο στοίχημα της δεύτερης αξιολόγησης, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι μιλούν ήδη για έναν «καυτό Οκτώβριο», που μπορεί να εξελιχθεί σε στοίχημα για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα αφού στο προσκήνιο έρχονται θέματα, τοτεμικά, ικανά να προκαλέσουν σεισμό και σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις: Εργασιακές σχέσεις, αλλαγές στο 13ο και το 14ο μισθό, ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και δύσκολα μέτρα, μεταξύ άλλων και για το πολιτικό χρήμα, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και υπόσχονται θερμό φθινόπωρο για την οικονομία και την πολιτική.
Παρά τις δυσκολίες και το πολιτικό κόστος που τη συνοδεύουν, με νέους φόρους και επώδυνες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα όπως ο δημοσιονομικός κόφτης και το νέο καθεστώς για τις ιδιωτικοποιήσεις, η πρώτη αξιολόγηση βρίσκεται, πια, στην τελική ευθεία. Εκτός σοβαρού απροόπτου το οικονομικό επιτελείο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με τα μέτρα ψηφισμένα, ενώ οι διεργασίες εντείνονται μεταξύ των πιστωτών, ώστε στο Eurogroup την Τρίτη να επιτευχθεί μίνιμουμ, πολιτικός, συμβιβασμός. Πλαίσιο που θα μπορεί να δώσει σε όλους τους «πρωταγωνιστές» ένα θετικό αφήγημα, έστω και εάν πρακτικά και επί της ουσίας οριστικές και πιο καθαρές αποφάσεις για το κρίσιμο θέμα του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πάρουν μια, διακριτική, παράταση.
Άλλωστε παράγοντες με γνώση των διαβουλεύσεων θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο, οι οριστικές αποφάσεις για το πώς και εάν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, κεντρική επιδίωξη για το Βερολίνο και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, το πιθανότερο είναι να μετατεθούν για το φθινόπωρο σε σύνδεση με τη δεύτερη αξιολόγηση.
«Τα δύσκολα έρχονται...»
Ήδη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ξένοι, υψηλόβαθμοι, αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως οι υποχρεώσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα διεξαχθεί σε προεκλογική περίοδο για τη Γερμανία και τη Γαλλία και χωρίς πια να υπάρχει ως παράγοντας πίεσης για τους Ευρωπαίους το δημοψήφισμα για το «Brexit» είναι πολύ περισσότερες και σαφώς πιο δύσκολες, σε πολιτικό επίπεδο.
«Μιλάμε για δεκαπλάσιο όγκο δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα», εκτιμά αξιωματούχος κάνοντας λόγο για μια μακρά λίστα με 43 προαπαιτούμενα. Προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν φακέλους οι οποίοι θα δοκιμάσουν σκληρά τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα, καθώς θα απαιτηθούν αποφάσεις για «τοτεμικά θέματα» στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα εργασιακά (μεταξύ αυτών το θέμα των αλλαγών σε 13ο και 14ο μισθό), οι ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και παρεμβάσεις για το πολιτικό χρήμα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
«Διπλό κτύπημα»
Μάλιστα ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως στη φάση εκείνη το πιθανότερο είναι απέναντι στα νέα μέτρα να βρεθεί όχι μόνο ο δημόσιος τομέας, που εκ των πραγμάτων πλήττεται άμεσα από το νέο καθεστώς του δημοσιονομικού κόφτη με παρεμβάσεις και στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας: Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες ήδη καλλιεργείται το έδαφος είναι ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και αναστάτωση σε ένα πολιτικό περιβάλλον που τελεί ήδη υπό καθεστώς ισχυρών πιέσεων. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να ανοίξουν και άλλα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό, μεταξύ αυτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων η ανάγκη νομοθέτησης σκληρών μέτρων και πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Αλ. Στουμπ: Δόση 10 δισ. με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Οι απόψεις της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απέχουν πολύ η μία από την άλλη και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την επόμενη Τρίτη, εκτίμησε χθες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλ. Στουμπ.
Εξέφρασε όμως την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί ποσό 10 δισ. ευρώ προς τη χώρα, κάτι που όπως είπε θα χα-λαρώσει την πίεση από το λεγόμενο Grexit και θα φέρει πίσω επενδυτές στην Ελλάδα.
Αναζητείται συμβιβασμός ΔΝΤ - Ευρωζώνης
Καταρχήν συμφωνία για ένα... προσχέδιο συμφωνίας με οδικό χάρτη τις επόμενες κινήσεις για το χρέος και μια πολιτική δήλωση από την πλευρά του Ταμείου που δεν θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, αποτελεί τη μίνιμουμ επιδίωξη στο Eurogroup την Τρίτη. Αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων, εκτιμά πως το Ταμείο εξακολουθεί να «γκρινιάζει» για τη δομή του κόφτη, ενώ διατηρεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τις προτάσεις του για το χρέος, αν και καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστούν οι διαφορές με τη Γερμανία.
Χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως βρισκόμαστε κοντά σε μια καλή λύση, κάνοντας λόγο και για το ενδεχόμενο μετατροπής ορισμένων επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρχει σαφής πλαίσιο για το τι θα σημαίνει η φράση «εάν χρειαστεί», που θα συνοδεύει τη δέσμευση των Ευρωπαίων για λήψη μέτρων, μεσοπρόθεσμα.
«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη εξετάζουν τώρα επιλογές ελάφρυνσης του χρέους, με τις οποίες θα αποφευγόταν μία ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή», ανέφεραν χθες οι Financial Times. «Για παράδειγμα, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και να «κλειδώσει» τα σημερινά χαμηλά επιτόκια: Η εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να περάσει στην Αθήνα, χωρίς να χρειάζεται ψήφος της γερμανικής Βουλής, δήλωσε αξιωματούχος».
Διατυπώσεις
Το παιχνίδι την Τρίτη, αναμένεται να κριθεί σε σημαντικό βαθμό στις... διατυπώσεις, ενώ αξιωματούχος λέει χαρακτηριστικά ότι όλες οι πλευρές επιδιώκουν να αποσπάσουν, «το μέγιστο από το... ελάχιστο». Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται πως πέφτει στη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που «φωτογράφισε» το προηγούμενο Eurogroup και που φαίνεται να είναι το πεδίο εκείνο το οποίο μπορεί στη φάση αυτή να συζητήσει το Βερολίνο. Αυτά θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και εσωτερικά στην Ελλάδα, αλλά και να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να προβεί σε μια τοποθέτηση που δεν θα δυναμιτίσει το κλίμα προκαλώντας πρόβλημα στην Ευρωζώνη, σε μια κρίσιμη περίοδο. «Μιλάμε για μέτρα άμεσης εκτέλεσης που εντάσσονται στη διακριτική ευχέρεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς να χρειάζονται έγκριση από τα κοινοβούλια», λέει ξένος αξιωματούχος στην «Η». Ερώτημα παραμένει και το ύψος της επόμενης δόσης, που θα οριστικοποιηθεί την Τρίτη, την ώρα που αίσθηση προκαλούν διαροές που θέλουν την επόμενη δόση να μπορεί να αγγίξει έως και τα 11 δισ. ευρώ. http://www.imerisia.gr