Ξεχάσατε να δηλώσετε το γάμο σας... Θα πληρώσετε πρόστιμο

Ποινή ύψους εως 60 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προβαίνουν σε εκπρόθεσμη δήλωση ληξιαρχικού γεγονότος, όπως η τέλεση γάμου, γέννησης, θανάτου ή βάπτισης ενώ αναδρομικό πρόστιμο θα επιβληθεί σε
όσους απο το 2013 και μετά ήδη έχουν κάνει ληξιπρόθεσμη δήλωση και δεν τους έχει βεβαιωθεί.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε το προσχέδιο στην δημοσιότητα απο το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, ο υπόχρεος για τη δήλωση του κατά περίπτωση ληξιαρχικού γεγονότος καταθέτει μαζί με τη αίτησή του απόδειξη καταβολής στο Δήμο τριάντα ευρώ (30,00 €), εάν η δήλωση γίνει μετά την παρέλευση της κατά τα  μηνιαίας, δεκαημέρου, και τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας αντιστοίχως και εξήντα ευρώ (60,00 €), εάν η δήλωση γίνει μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τότε που συνέβη το γεγονός.
Εφόσον υπόχρεοι προς δήλωση είναι περισσότεροι, η δήλωση κάποιου εξ αυτών απαλλάσσει τους λοιπούς ενώ με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Οικονομικών δύναται να αναπροσαρμόζονται τα παραπάνω ποσά των παραβόλων.
Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών θα καθορισθεί η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής και το ύψος των προστίμων στους υπόχρεους προς δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων, οι οποίοι προέβησαν σε εκπρόθεσμη δήλωση έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου από τον οικείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Με την ίδια κοινή απόφαση δύναται να αναπροσαρμοστούν τα ποσά των προστίμων». Αυτό σημαίνει ότι τα ληξιαρχεία προχωρήσουν αναδρομικά σε επιβολή προστίμου σε όσους ήδη έχουν προχωρήσει σε εκπρόθεσμες δηλώσεις απο την ισχύ του νόμου ν. 4144/2013 ήτοι 17 Απριλίου 2013, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις αφου χιλιάδες πολιτών θα κληθούν να πληρώσουν την λυπητερή για παρελθοντικές.

www.dikaiologitika.gr