ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ Τι είναι η «δήλωση πλούτου» - Ποια περιουσιακά στοιχεία θα δηλώνονται

Για ακόμη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προκειμένου να καταγράφεται υποχρεωτικά το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων, δηλαδή και μετρητά, τιμαλφή, καταθέσεις,
θυρίδες, ακίνητα, έργα τέχνης.
Η λεγόμενη «δήλωση πλούτου», σύμφωνα με την Ναυτεμπορική είναι το πρώτο βήμα του «περιουσιολογίου το οποίο έχει μήνες τώρα ανακοινωθεί αλλά έχει «κολλήσει».
Σύμφωνα με το παλαιότερο σχέδιο:
Δήλωση και πρόστιμα
Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.
Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.
Πιστωτικές κάρτες
Θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος, και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Τι θα περιλαμβάνει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα»
Καταθέσεις στις τράπεζες και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο... στρώμα
Μετοχές, επενδύσεις χαρτοφυλακίου και αμοιβαία κεφάλαια θα δηλώνονται ξεχωριστά.
Ακίνητα, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό
Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα
Οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και στην πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν θα δηλωθεί
Η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όπως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων να ακολουθήσει άμεσα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, διότι αν δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Σε πρώτη φάση πάντως το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας» που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αν και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα υποβληθεί στο υπουργείο από τις ίδιες τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.http://www.imerisia.gr