Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Iταλία: Φόρος τιμής στην μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη...

Μια ξεχωριστή εκδήλωση «φόρο τιμής» στην μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, φιλοξένησε...

η ελληνική πρεσβεία στην Aιώνια Πόλη.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης, ποίηση είναι μόνον ότι μένει», πήρε μέρος ο διακεκριμένος νεοελληνιστής Μάριο Βίττι, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης «Σαπιέντσα» Πάολα Μαρία Μινούτσι και οι Ιταλοί ποιητές Mπιανκαμαρία Φραμπόττα, Φράνκο Μπουφόνι, Σίλβια Μπρε, Έλιο Πέκορα και Ρομπέρτο Ντέιντιερ. Οι ιταλοί ποιητές διάβασαν και σχολίασαν στίχους του Έλληνα νομπελίστα.

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Μάριο Βίττι αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη και στην φιλική σχέση που τους συνέδεε μέχρι το θάνατό του. Καρπός και απόδειξη αυτής της σχέσης αλλά και της συχνής μεταξύ τους επικοινωνίας υπήρξε ο όγκος της αλληλογραφίας τους, η οποία βρίσκεται σήμερα στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Μίλησε, επίσης, για κάποιους "μύθους" που δημιουργήθηκαν σχετικά με τον ποιητή, όπως ότι υπήρξε εύπορος, υπογραμμίζοντας ότι η εντύπωση αυτή συνδέεται με την καταγωγή του από οικογένεια της Λέσβου η οποία διέθετε οικονομική άνεση.

«Δεν ανταποκρίνεται, όμως, στις πραγματικές περιστάσεις και στον λιτό τρόπο ζωής που ο ίδιος είχε επιλέξει», τόνισε ο καταξιωμένος καθηγητής. Ο Μάριο Βίττι αναφέρθηκε και στα τέσσερα βιβλία που ο ίδιος έχει αφιερώσει στο ποιητικό έργο του Ελύτη (ένα στα ιταλικά και τρία στα ελληνικά), τονίζοντας ότι ο κορυφαίος αυτός εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά διακριτικός, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρέμβαση στις αναγνώσεις, αξιολογήσεις και κριτικές για τη ποιητική παραγωγή του.

Η καθηγήτρια Πάολα Μαρία Μινούτσι θέλησε να τονίσει ότι η ενασχόλησή της με τον Ελύτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια της τη ζωή, όπως και με την παρουσία της ως μεταφράστριας, θυμίζοντας ότι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μεταφράσεις του το 1978. Υπογράμμισε, επίσης ότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ο ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, ενώ κατά την ίδια πρόκειται περισσότερο για ποιητή της σκιάς και της εσωτερικής αναζήτησης, χαρακτηριστικά τα οποία είναι πιο έντονα στην ύστερη φάση της ποιητικής παραγωγής του. «Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν επαναλαμβάνεται, αλλά αντιθέτως, αλλάζει και ανανεώνεται από συλλογή σε συλλογή», είπε η καθηγήτρια της «Σαπιέντσα».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατά την ομιλία του στην ποιητική βραδιά, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «η γεωγραφία, η Ιστορία, οι παραδόσεις της Ελλάδας αποτελούν, από την αρχή μέχρι το τέλος, διαρκές σημείο αναφοράς στην ποίηση του Ελύτη». Σε σχέση δε, με την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο νομπελίστας μας, παρατήρησε ότι διαβάζοντας το έργο του δεν μπορεί, κανείς, να μην αντιληφθεί πόσο ο ποιητής προσέχει και αγαπά την ελληνική γλώσσα, αφού «ψάχνει, βρίσκει, θυμάται, αναμειγνύει τις λέξεις, για να παίξει μαζί τους, έτσι ώστε και εμείς να μπορέσουμε να ακούσουμε χρώματα, να δούμε μελωδίες, να αγγίξουμε γεύσεις και να γευθούμε διάφορες μορφές».

Τον φόρο τιμής στην μνήμη του διεθνούς φήμης ποιητή μας, συνδιοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη, η έδρα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου «Σαπιέντσα» και η ελληνική κοινότητα Ρώμης και Λατίου.

newpost.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο