Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Iταλία: Φόρος τιμής στην μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη...

Μια ξεχωριστή εκδήλωση «φόρο τιμής» στην μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, φιλοξένησε...

η ελληνική πρεσβεία στην Aιώνια Πόλη.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης, ποίηση είναι μόνον ότι μένει», πήρε μέρος ο διακεκριμένος νεοελληνιστής Μάριο Βίττι, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης «Σαπιέντσα» Πάολα Μαρία Μινούτσι και οι Ιταλοί ποιητές Mπιανκαμαρία Φραμπόττα, Φράνκο Μπουφόνι, Σίλβια Μπρε, Έλιο Πέκορα και Ρομπέρτο Ντέιντιερ. Οι ιταλοί ποιητές διάβασαν και σχολίασαν στίχους του Έλληνα νομπελίστα.

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Μάριο Βίττι αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη και στην φιλική σχέση που τους συνέδεε μέχρι το θάνατό του. Καρπός και απόδειξη αυτής της σχέσης αλλά και της συχνής μεταξύ τους επικοινωνίας υπήρξε ο όγκος της αλληλογραφίας τους, η οποία βρίσκεται σήμερα στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Μίλησε, επίσης, για κάποιους "μύθους" που δημιουργήθηκαν σχετικά με τον ποιητή, όπως ότι υπήρξε εύπορος, υπογραμμίζοντας ότι η εντύπωση αυτή συνδέεται με την καταγωγή του από οικογένεια της Λέσβου η οποία διέθετε οικονομική άνεση.

«Δεν ανταποκρίνεται, όμως, στις πραγματικές περιστάσεις και στον λιτό τρόπο ζωής που ο ίδιος είχε επιλέξει», τόνισε ο καταξιωμένος καθηγητής. Ο Μάριο Βίττι αναφέρθηκε και στα τέσσερα βιβλία που ο ίδιος έχει αφιερώσει στο ποιητικό έργο του Ελύτη (ένα στα ιταλικά και τρία στα ελληνικά), τονίζοντας ότι ο κορυφαίος αυτός εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά διακριτικός, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρέμβαση στις αναγνώσεις, αξιολογήσεις και κριτικές για τη ποιητική παραγωγή του.

Η καθηγήτρια Πάολα Μαρία Μινούτσι θέλησε να τονίσει ότι η ενασχόλησή της με τον Ελύτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια της τη ζωή, όπως και με την παρουσία της ως μεταφράστριας, θυμίζοντας ότι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μεταφράσεις του το 1978. Υπογράμμισε, επίσης ότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ο ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, ενώ κατά την ίδια πρόκειται περισσότερο για ποιητή της σκιάς και της εσωτερικής αναζήτησης, χαρακτηριστικά τα οποία είναι πιο έντονα στην ύστερη φάση της ποιητικής παραγωγής του. «Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν επαναλαμβάνεται, αλλά αντιθέτως, αλλάζει και ανανεώνεται από συλλογή σε συλλογή», είπε η καθηγήτρια της «Σαπιέντσα».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατά την ομιλία του στην ποιητική βραδιά, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «η γεωγραφία, η Ιστορία, οι παραδόσεις της Ελλάδας αποτελούν, από την αρχή μέχρι το τέλος, διαρκές σημείο αναφοράς στην ποίηση του Ελύτη». Σε σχέση δε, με την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο νομπελίστας μας, παρατήρησε ότι διαβάζοντας το έργο του δεν μπορεί, κανείς, να μην αντιληφθεί πόσο ο ποιητής προσέχει και αγαπά την ελληνική γλώσσα, αφού «ψάχνει, βρίσκει, θυμάται, αναμειγνύει τις λέξεις, για να παίξει μαζί τους, έτσι ώστε και εμείς να μπορέσουμε να ακούσουμε χρώματα, να δούμε μελωδίες, να αγγίξουμε γεύσεις και να γευθούμε διάφορες μορφές».

Τον φόρο τιμής στην μνήμη του διεθνούς φήμης ποιητή μας, συνδιοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη, η έδρα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου «Σαπιέντσα» και η ελληνική κοινότητα Ρώμης και Λατίου.

newpost.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;