Αυστραλία – Η Μελβούρνη ετοιμάζεται να βγει από το lockdown παρά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού

Η Μελβούρνη θα βγει από το πολύμηνο lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κοροναϊού την επόμενη εβδομάδα, χάρη στον ταχύτερο του προσδοκωμένου εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19, ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, παρότι η πολιτεία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Στη χειρότερη μέρα αφότου εκδηλώθηκε το τρέχον ξέσπασμα, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, στη Βικτόρια ανακοινώθηκε σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.297 κρούσματα, από 1.571 την προηγουμένη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε οποιαδήποτε πολιτεία ή περιοχή της Αυστραλίας αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 11 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος να φθάνει τους 125 νεκρούς.

Όμως η έξαρση αυτή καταγράφηκε την ώρα που το ποσοστό του ενήλικού πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως στη Βικτόρια πλησιάζει το 70%, δηλαδή το όριο αφού ξεπεραστεί το οποίο οι αρχές έχουν υποσχεθεί να χαλαρώσουν τα μέτρα. Ο στόχος αναμενόταν αρχικά να επιτευχθεί την 26η Οκτωβρίου. Ωστόσο σήμερα το ποσοστό βρίσκεται στο 62%.

«Θα τηρήσουμε τον οδικό χάρτη» για το άνοιγμα της Μελβούρνης, είπε ο κ. Άντριους. «Εμβολιαστείτε και θα ανοίξουμε», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της Βικτόριας.

Τα περισσότερα κρούσματα διαγνώστηκαν στη Μελβούρνη. Ωστόσο, η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη θα αρθεί επίσης, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν με προϋπόθεση ότι θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών φθάσει το 80% και το 90%.

Μείωση μολύνσεων στο Σίδνεϊ

Το Σίδνεϊ, όπου διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα, στα μέσα Ιουνίου, συνεχίζει παράλληλα να καταγράφει τάση μείωσης των μολύνσεων. Οι μολύνσεις στη Νέα Νότια Ουαλία υποχώρησαν περαιτέρω τις προηγούμενες 24 ώρες στις 406. Είχαν φθάσει τα 1.599 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πόλη βγήκε από το δικό της lockdown, διάρκειας εκατό και πλέον ημερών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και ενδέχεται να απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες από τη Δευτέρα, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς το ποσοστό των πολιτών άνω των 16 ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως αναμένεται να ξεπεράσει το 80% το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, καθώς Σίδνεϊ και Μελβούρνη ετοιμάζονται να αρχίσουν να ζουν με τον ιό, ορισμένες πολιτείες που παραμένουν πρακτικά απαλλαγμένες από την πανδημία ενδέχεται να αναβάλλουν τα δικά τους σχέδια να ανοίξουν, καθώς φοβούνται πως θα σημειωθούν ξεσπάσματα και θα υποστούν κορεσμό τα νοσοκομεία.

Η εμβολιαστική κάλυψη των πιο ευπαθών μερίδων του πληθυσμού επέτρεψε στην Αυστραλία να διατηρήσει τη θνητότητα της νόσου ακόμη πιο χαμηλά από ότι το 2020, παρά τα ξεσπάσματα της Δέλτα. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε 1.496 νεκρούς επί συνόλου 136.000 κρουσμάτων. Τα κρούσματα που οφείλονται στη Δέλτα αναλογούν στο 77% του συνόλου.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, ο Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε σήμερα ότι ο αρμόδιος εποπτικός φορέας επέτρεψε στην Pfizer να υποβάλει αίτημα να χορηγηθεί άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της για την COVID-19 στο ηλικιακό φάσμα 5-11 ετών. Δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα της πιθανολογούμενης έγκρισής του.

Πηγή: ΑΠΕ