Ρωσικό δημοσίευμα: Πολλά «σκοτεινά σημεία» στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και Ιράν

Αν και η Τουρκία με το Ιράν ανταγωνίζονται πολιτικά σε μια ευρύτερη περιοχή από το Ιράκ και τη Συρία έως τον Λίβανο και από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Αφγανιστάν, οι χώρες καταφέρνουν να αναπτύξουν τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε ιστορικό υψηλό λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα Regnum.

Πιθανές επιθέσεις από το Ιράν

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε την τουρκική πλευρά «για τις προσπάθειες καταστολής τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία».

Υπήρξαν επίσης πληροφορίες ότι ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 23 Ιουνίου. Η επίσκεψη αυτή προετοιμαζόταν στα τέλη Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε.

Αυτή τη φορά συνδέεται με γεγονότα έκτακτου χαρακτήρα και όχι μόνο με τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει.

Αυτό αφορά πρωτίστως τη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής.

Γεγονός είναι ότι την παραμονή της επίσκεψης οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας έστειλαν στην Τουρκία μηνύματα για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν σε ισραηλινούς πολίτες σε τουρκικό έδαφος.

«Κυνήγι ισραηλινών αμάχων»

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην Κωνσταντινούπολη προετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ισραηλινή The Jerusalem Post ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες.

Αποδεικνύεται ότι κάποιος Χουσεΐν Ταγίπ, ο οποίος ηγείται των πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έφτασε στην Τουρκία. Ειδικεύεται στο «κυνήγι ισραηλινών αμάχων».

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατάφεραν όχι μόνο να πάρουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά και, όπως τονίζει η εφημερίδα, «να εντοπίσουν εκτεταμένο ιρανικό τρομοκρατικό πυρήνα στην Τουρκία».

Στη συνέχεια, υπήρξαν ενδιαφέρουσες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Μοσάντ οργάνωσε την απομάκρυνση ορισμένων ισραηλινών πολιτών από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αντικατασκοπεία έλαβε επίσης τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα και τα μέρη – Ισραήλ και Τουρκία – εξέφρασαν αμοιβαία ικανοποίηση για το κοινό έργο που επιτελέστηκε, το οποίο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών στις δύο χώρες».

Ταυτόχρονα, τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν «να εργάζονται για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Θα μπορούσε να είχε στηθεί

Ομως ερωτήματα παραμένουν. Αλλωστε, η υπηρεσία πληροφοριών του IRGC πολύ σπάνια χρησιμοποιεί το έδαφος της Τουρκίας για επιχειρησιακές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.

Δεν ήταν η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών που πληροφόρησε τη Μοσάντ για την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Εάν η υπηρεσία πληροφοριών του IRGC ετοίμαζε πράγματι κάτι σε αυτή τη χώρα, τότε δεν θα μπορούσε να είναι για την προετοιμασία κάποιου είδους τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά για το κυνήγι κάποιου ειδικού ατόμου από το Ισραήλ, που ενδιαφέρει το IRGC.

Μιλώντας πιο επιφανειακά, η Τεχεράνη θα μπορούσε να προετοιμάζει ενέργειες με στόχο να υπονομεύσει τις διαδικασίες προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Από την άλλη, η επιχείρηση της Μοσάντ στην Τουρκία θα μπορούσε να είχε στηθεί, αφού δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένες κρατήσεις και συλλήψεις Ιρανών στην Τουρκία.

Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει μια «νάρκη» στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράν.

Πολλά «σκοτεινά σημεία»

Το Ισραήλ είναι καχύποπτο για τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ιράκ μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός αντιιρανικού μετώπου Ισραήλ-Σουνιτών.

Τότε, αντί για τη Σαουδική Αραβία, ο ρόλος των «βασικών σουνιτών» στη Μέση Ανατολή θα ανατεθεί στους Τούρκους.

Με μια λέξη, υπάρχουν πολλά «σκοτεινά σημεία» σε όλη αυτή την ιστορία για τις ιρανικές τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά των Ισραηλινών στην Τουρκία.

Επιπλέον, αν και η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται στην πολιτική σφαίρα στην περιοχή από το Ιράκ έως τη Συρία και τον Λίβανο και από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Αφγανιστάν, οι χώρες καταφέρνουν να αναπτύξουν τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις, οι όγκοι των οποίων έχουν φτάσει στο ιστορικό υψηλό λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, που δεν του επέτρεψαν να εισέλθει σε πολλές αγορές του κόσμου.

Η Αγκυρα και η Τεχεράνη φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια άρρητη συμφωνία για την καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK και της ιρανικής πτέρυγας του, του Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν.

Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, έχει ήδη δηλώσει ότι «η χώρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαμονή των πολιτών όλων των χωρών στη δημοκρατία».

Πηγή: regnum.ru, echedoros-a.gr   https://www.in.gr/2022/06/21/world/rosiko-dimosieyma-polla-skoteina-simeia-stis-sxeseis-israil-tourkias-kai-iran/

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Απόφαση σταθμός: Σύνταξη σε ασφαλισμένη με χρέη 86.000 ευρώ

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Νέα Σελήνη στην Παρθένο στις 27 Αυγούστου

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων