Αυταπάτες...

Του Πλάτωνα Τσούλου

Τα μηνύματα από παντού είναι αρνητικά για την παγκόσμια οικονομία. Στον κλάδο μετάλλων καταγράφεται αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών, κάτι ανάλογο ισχύει και στην πετρελαϊκή αγορά λόγω κακής ψυχολογίας από την αναμενόμενη μείωση της ζήτησης, τα διεθνή χρηματιστήρια προεξοφλούν την αρνητική πορεία των διεθνών αγορών, οι πληθωρισμός μάς φέρνει δεκαετίες πίσω, οι αποδόσεις των ομολόγων… ξέφυγαν, η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, το χρήμα ακριβαίνει, οι επενδυτές που ήδη ρισκάρουν με… δανεικά κεφάλαια πιέζονται, όσοι σχεδίαζαν να ανοιχτούν σε νέα projects κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους κι οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, αυτό της Ουκρανίας, ούτε λόγος να γίνεται για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα  άνοιγαν ένα παράθυρο ελπίδας με στόχο τη λήξη της πολεμικής σύρραξης. Οι μάχες καλά κρατούν, η Ουκρανία χάνει εδάφη, η Ρωσία δείχνει προετοιμασμένη για έναν πόλεμο μακράς διάρκειας, κινούμενη -παράλληλα- επιθετικά στον ενεργειακό τομέα, με την Ευρώπη να σπρώχνεται προς έναν χειμώνα δίχως… καύσιμα.


Τα πάντα συνηγορούν στο ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα αντέξει και τελικά θα συρθεί σε περιβάλλον ύφεσης και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αδύναμες οικονομίες, όπως -για παράδειγμα- η ελληνική, είναι που θα την πληρώσουν… ακριβά. Κι ας μη βιαστούν κάποιοι να δηλώσουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον εξυγιανθεί, διότι ούτε επενδυτική βαθμίδα διαθέτει, ούτε τα κόκκινα δάνεια θεράπευσε, ούτε την ανεργία έφερε στα προ κρίσης χρέους επίπεδα, ούτε το ιδιωτικό χρέος αναδιάρθρωσε, ούτε το χρέος του Δημοσίου μειώθηκε.


Καλό είναι να μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του 2008 περί ισχυρής οικονομίας όταν η παγκόσμια αγορά κατέρρεε υπό το σκάνδαλο της Lehman Brothers. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι αυταπάτες.

                                                                                                                                   www.naftemporiki.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Απόφαση σταθμός: Σύνταξη σε ασφαλισμένη με χρέη 86.000 ευρώ

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Νέα Σελήνη στην Παρθένο στις 27 Αυγούστου

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων