Η ρήτρα στο ρεύμα αποσύρεται αλλά η ακρίβεια παραμένει μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων

Γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις αλλαγές στη δομή των τιμολογίων ρεύματος που θα συνοδεύσουν την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά στην αναστολή, για διάστημα ενός χρόνου, της δυνατότητας των προμηθευτών να έχουν τιμολόγια που να περιλαμβάνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τη σειρά του το ΥΠΕΝ θα κάνει τις αντίστοιχες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας. Στην πράξη, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα απαλειφθεί από όσα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, δηλαδή όσα αυτή τη στιγμή δεν είναι σταθερά.

Επομένως, πλέον θα υπάρχει μία και μόνο χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.

Πλέον οι προμηθευτές από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο θα έχουν την δυνατότητα να έχουν τριών ειδών τιμολόγια:

  • Σταθερά
  • Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης
  • Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες:

Α)Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα).

Β) Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό).

Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες συμβάσεις των πελατών που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής;

Τα υφιστάμενα τιμολόγια με ρήτρα θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα με ή χωρίς όριο διακύμανσης, ανάλογα με την επιλογή του καταναλωτή που θα κληθεί να επιλέξει.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος που πλήρωνε ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας θα ενσωματωθεί τώρα στην ενιαία μοναδική χρέωση (η οποία θα μεταβάλλεται βάσει των αυξομειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών). Στην πράξη, το συνολικό ποσό που πλήρωνε πριν ο καταναλωτής για το άθροισμα βασικής χρέωσης και ρήτρας αναπροσαρμογής, θα το πληρώνει τώρα ως ενιαία χρέωση χωρίς να υπάρχει η ξεχωριστή αναγραφή της ρήτρας.

Πώς θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός ρεύματος των καταναλωτών;

Λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει περισσότερα χρήματα για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Τα παραπάνω χρήματα προκύπτουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ.

Για να έρθει ωστόσο η τελική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής στα επίπεδα των 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί η κυβέρνηση (ποσό λίγο ψηλότερα από ό,τι ίσχυε πριν την εκτόξευση των τιμών), απαιτούνται και άλλα χρήματα, τα οποία δεν μπορεί παρά να δοθούν από τον προϋπολογισμό. Και εδώ φυσικά τίθεται το θέμα των αντοχών του προϋπολογισμού, ειδικά όταν έχουν ανακύψει πιεστικές ανάγκες για παροχή ενισχύσεων και στον τομέα των καυσίμων που τώρα πλέον «κάνουν κούρσα».          www.news247.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. Σισμανίδης: Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη...

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ Ερχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια

Η φούσκα των ακινήτων και τα ενοίκια στο θεό – Μια αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική στρέβλωση

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων