Χαμένοι οι κτηνοτρόφοι στο νέο πρασίνισμα και στην αναδιανεμητική...

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση του νέου πρασινίσματος (Οικολογικών Σχημάτων) γιατί δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν καμιά δράση. 

Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μείωση των ενισχύσεων αλλά και φέρνει πολλά προβλήματα στον ετήσιο προγραμματισμό που θέλουν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι.

Έχουμε φτάσει Αύγουστο το ΥπΑΑΤ έχει δώσει παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έως και την 11η Σεπτεμβρίου, όμως ακόμη δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν κάποιο Οικολογικό Σχήμα οι κτηνοτρόφοι.   

Το μεσημέρι της Δευτέρας (21/08) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη για ζητήματα εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων στην κτηνοτροφία.

Από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. έδωσαν το παρών, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης και ο κ. Ιωάννης Κάτρης, Τεχνικός Εμπειρογνώμονας της ΕΑΣ Αγρινίου.

Τα θέματα που τέθηκαν στο «τραπέζι» της συνάντησης αφορούσαν κυρίως τον τρόπο εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων στην κτηνοτροφία, που δημιουργούν μια ανισορροπία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι παράλληλα πλήττονται και από τον τρόπο εφαρμογής της Αναδιανεμητικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Παύλος Σατολιάς ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει ότι τα Οικολογικά Σχήματα (eco schemes) δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτή την στιγμή το μόνο eco schemes που μπορεί να εφαρμοστεί στην κτηνοτροφία είναι τα βιολογικά. Όμως δεν μπορεί ολόκληρος κλάδος να έχει μόνο αυτή την δράση σε όλη την χώρα. Ζητήσαμε να υπάρξουν 2 ή 3 εναλλακτικά Οικολογικά Σχήματα για να μπορεί ο κτηνοτρόφος να κάνει την επιλογή του. Δεν πρέπει να χαθούν χρήματα και αυτό το κατάλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια σύσκεψη με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ και θα δούμε τον τρόπο για να ενεργοποιηθούν και άλλα Οικολογικά Σχήματα στην κτηνοτροφία για φέτος. Από του χρόνου εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ».

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ πρότεινε για την τρέχουσα χρονιά να υπάρξει βελτίωση της εφαρμογής του Οικολογικού Σχήματος για τη βελτίωση των βοσκοτόπων μέσα από προσωρινά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. 

Επιπρόσθετα, όπως τονίστηκε η βιολογική κτηνοτροφία που εμφανίζεται ως νέα διέξοδος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς πρέπει στην πράξη να συνεισφέρει στους κτηνοτρόφους και στο περιβάλλον και όχι στις προσδοκίες κάποιων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμενίτης, ακούγοντας τους προβληματισμούς των μελών της ΕΘ.Ε.Α.Σ. δήλωσε ότι θα εξετασθούν με θετικό κατά αρχήν πρόσημο οι προτάσεις βελτίωσης και πως το βασικό ζήτημα είναι «να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι» σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και τους αγρότες. Ο υφυπουργός ζήτησε από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. να καταθέσει ένα υπόμνημα με τις προτάσεις βελτίωσης, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προκειμένου αυτές να εξεταστούν ενδελεχώς.

Κλείνοντας, ο κ. Σατολιάς τόνισε πως είναι σημαντικό για τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα, να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ της ΕΘ.Ε.Α.Σ. -λόγω της καθημερινής επικοινωνίας, που έχει με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας- και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και παραγωγοί της χώρας.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr