Υλικά
- 450 γρ. φασόλια γίγαντες
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 3 φλ. τσαγιού πολτοποιημένες ντομάτες
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο
- 1 1/2 κ. γλ. ψιλό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
- 2 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Βήμα 1Μουλιάστε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες (καλύτερα 24 ώρες).Βήμα 2Ξεπλύνετε τα καλά και μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίστε με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Αφαιρέστε τυχόν αφρό από την επιφάνεια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). Αποσύρετε από τη φωτιά.Βήμα 3Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Βήμα 4Στραγγίξτε το μισό νερό από την κατσαρόλα και ξαναγεμίστε με φρέσκο νερό (αυτό θα δροσίσει τα φασόλια και θα τα βοηθήσει να μην ξεκολλήσουν όταν στραγγιστούν). Ανακατέψτε απαλά και αφήστε τα να μείνουν μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.Βήμα 5Στραγγίστε τα φασόλια και μεταφέρετε σε ένα ταψί. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε αρκετό νερό για να τα καλύψει.Βήμα 6Ψήστε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.