Ξανά τα Χριστούγεννα των… μνημονίων: Τα επιδόματα που δεν θα δοθούν - Οι συντάξεις που δεν θα αυξηθούν

Σε εποχές μνημονίων θα προσομοιάζουν τα φετινά Χριστούγεννα. Τα οποία δεν θα έχουν έκτακτες παροχές, ενώ η ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα, απαιτεί συνεχώς και μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα...

Η κυβέρνηση αποσύρει βίαια τα μέτρα στήριξης των οικογενειών, ενώ εγκαταλείπει πλήρως τα οριζόντια μέτρα (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.) καθώς έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,1% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, μέσω των οποίων υπήρξε αφαίμαξη άνω των 5,5 δις ευρώ μέσα στο χρόνο από τα νοικοκυριά, συνεχίζουν να πυροδοτούν την ακρίβεια καθώς επιπίπτουν επί υψηλότερων αρχικών τιμών παραγωγού και εκτοξεύουν, μαζί με την κερδοσκοπική πλεονεξία, τις τελικές τιμές των προϊόντων.

ADVERTISEMENT

Βεβαίως, εάν τα πράγματα εκτροχιάσουν πλήρως στην οικονομία (τιμές ενεργείας, Μέση Ανατολή κ.λπ.) δεν αποκλείεται να δοθούν κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. Υπό δύο όρους:

i) Οι Βρυξέλλες επιτρέψουν την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας (κατά τα πρότυπα της πανδημικής περιόδου) 

ii) Οι ενισχύσεις θα είναι στοχευόμενες και δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

1. Κατ' αρχήν οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να καταβληθούν τον Ιανουάριο, θα είναι κάτω του ήμισυ εν σχέσει με πέρυσι (7,75%).

Καθώς για τη διαμόρφωση του ποσοστού αναπροσαρμογής λαμβάνεται υπόψη ο… μισός φετινός πληθωρισμός (4,2%) και το μισό ΑΕΠ (2,3%), οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις θα κυμανθούν το πολύ στο 3,2%. Με τις τιμές στα τρόφιμα να ίπτανται καθώς ξεπερνούν το 14%.

2. Ωστόσο, δεν θα λάβουν αύξηση όλοι οι συνταξιούχοι. Περί τις 950.000 έχουν «προσωπική διαφορά», κατά συνέπεια δεν δικαιούνταν αναπροσαρμογές στα καταβλητέα. Η όποια αναπροσαρμογή (π.χ. της τάξης του 3,2%) απλώς θα μειώσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς…

3. Το εφάπαξ επίδομα μη αναπροσαρμογής των συντάξεων θα δοθεί σε περίπου 750.000 συνταξιούχους, από τους 950.000 που δεν θα πάρουν αύξηση (αποκλείονται όσοι έχουν προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ μεικτά).

Αλλά και αυτό το επίδομα θα είναι μειωμένο εν σχέσει με πέρυσι. Αντί για 150-300 ευρώ θα δοθούν από 100 έως 200 ευρώ ως εξής: α) 200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ.

β) 150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) 100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

4. Το market pass καταργείται και έτσι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι δεν θα έχουν ένα μικρό-μηνιαίο στήριγμα στο εισόδημά τους για την προμήθεια τροφίμων (ύψους 22 ευρώ το μηνά στα μονήρη άτομα και 32 ευρώ για κάθε ζευγάρι).

5. Η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ύψους 0,12 λεπτών ανά λίτρα - δεν θα φτάσουν φέτος.

6. Τα Δώρα στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν μια προσδοκία, αν και η τελική καταβολή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται ενιαία και απαράβατη. Συνήθως πρόκειται για μια… ελαστική δαπάνη των, μικρομεσαίων συνήθως, επιχειρήσεων και συναντώνται από τις ταμειακές ευχέρειες αυτών. Ακόμη και όταν τυπικά πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου τις τελικές αναλήψεις από τα ΑΤΜ τις κάνει ο… εργοδότης.

www.ieidiseis.gr