Πόσα «ευχαριστώ» να πουν οι γιατροί για 100 ευρώ όταν τους έχουν περικόψει 1000;

Νέα αύξηση στους μισθούς των γιατρών του δημόσιου τομέα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Να θυμίσουμε ότι έχει ήδη υπάρξει απόφαση για αύξηση της τάξεως του 10% σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ από 1/1/24 η οποία ωστόσο μεταφράζεται -στην καλύτερη περίπτωση- σε 50 με 100 ευρώ καθαρά, στη τσέπη τους, και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη μείωση του περίπου 50% που υπέστησαν οι μισθοί τους την εποχή των μνημονίων.

«Πιθανώς να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερο τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μία πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερο τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς, τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαττώσει τους γιατρούς που ΕΣΥ που παραιτούνται και φεύγουν από τις δημόσιες δομές ρίχνοντας «μαύρη πέτρα» πίσω τους. Από τις δομές στις οποίες πέρασαν ξενύχτια, αγωνίες και απαξίωση για πενιχρούς μισθούς που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εκπλήσσονται όταν ακούν…

Διότι κάποιος εργάζεται προφανώς για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του αλλά και για την ευχαρίστηση της προσφοράς, και για την εξέλιξή του την επιστημονική και για την ευγνωμοσύνη των ασθενών του. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν τον ικανοποιούν, και εργάζεται σε νοσοκομεία με πεπαλαιωμένο κτιριακό, χαλασμένο ή παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμό, ατελείωτες εφημερίες χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό και ασθενείς που βρίζουν και χτυπούν τους λάθος ανθρώπους (!) για την κακή εξυπηρέτησή τους, τότε αργά ή γρήγορα θα αποχωρήσει!

Αν δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί το brain drain λοιπόν, κι αν θέλουμε να μην φύγουν οι νέοι γιατροί που τώρα ξεκινούν να ασκούν το επάγγελμα, πρέπει άμεσα να ανοίξει το ΕΣΥ τις πόρτες του για νέες προσλήψεις, να διορθωθούν οι κτιριακές υποδομές και να ανανεωθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Αλλιώς, ο τελευταίος θα κλείσει και την πόρτα!

www.ieidiseis.gr