Απένταξη έργων “Αντώνης Τρίτσης” -Έσκασε «βόμβα» στα χέρια νέων δημάρχων...

Τις προηγούμενες ημέρες οι δήμοι της χώρας έλαβαν ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος».

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι όσα έργα εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έως τις 30/6/2022 και δεν έχουν δημοπρατηθεί θα πρέπει άμεσα να δημοπρατηθούν το αργότερο έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024 σε διαφορετική περίπτωση απεντάσσονται!

Με αυτή την απόφαση, στα «κάγκελα» βρίσκονται κυρίως νέες δημοτικές αρχές, ο οποίες καταγγέλλουν προηγούμενες διοικήσεις για… ολιγωρία, επισημαίνοντας ότι πλέον τα περιθώρια είναι «στενά» για να μπορούν να κάνουν κάτι και ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να επιληφθεί του θέματος, δίνοντας μια «γενναία» παράταση στις διαδικασίες.

Το έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής με έντονα μαύρα γράμματα:

«Αναφορικά με τα έργα Δικαιούχων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, καλείσθε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας αμελλητί την Υπηρεσία μας, ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε τους δημάρχους ότι τα χρήματα που μένουν αδιάθετα από τα προγράμματα Τρίτσης και Φιλόδημος είναι πολλά και θα κατανεμηθούν ξανά στους δήμους για να εντάξουν νέο κύκλο έργων.

Όμως αυτό αποτελεί… «παρηγοριά στον άρρωστο» καθώς, πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας που πολλοί Δήμοι μάλιστα  έχουν εξαγγείλει και δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος να υλοποιηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Περάματος. Στην πόλη αντιστοιχούν: Ανάπλαση του Αρμού (30 στρ.), ποσού περίπου 6 εκ. ευρώ και κατασκευή αποχετευτικού συστήματος καθώς και διανοίξεις στο Άνω Πέραμα, ποσού επίσης 6 εκ. ευρώ, αλλά και αντικατάσταση κουφωμάτων σχολείων, ποσού 846 χιλ. ευρώ. Ο δήμαρχος Γ. Λαγουδάκος καταγγέλλει ότι η προηγούμενη διοίκηση ήταν επιδεικτικά αδρανής με τις διαδικασίες, γεγονός που έβαλε σε κίνδυνο, πλέον , αυτά τα σημαντικά για την πόλη έργα. Δεν έχουν υπογραφεί δηλαδή καν συμβόλαια χρηματοδότησης, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο για να προχωρήσουν διαδικασίες δημοπράτησης. Στο Δήμο αποφάσισαν να μπουν προτεραιότητες και να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο τρόπο ώστε να προλάβουν τα ασφυκτικά περιθώρια που ορίζει η εγκύκλιος και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Ακολούθως, θα αναζητηθούν ευθύνες…

Ανάλογες «συνθήκες» με αυτές του Δήμου Περάματος αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Δήμου Κορδελιού –Ευόσμου, που έλαβε αντίστοιχη επιστολή, ο οποίος έφερε το θέμα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ίδιος προβληματισμός υπάρχει και σε νησιωτικούς δήμους (πχ. στη Μυτιλήνη που σχεδίαζαν να φτιάξουν νέο δημαρχείο) , αλλά και σε Δήμους του λεκανοπεδίου, που βλέπουν το πλάνο έργων τους να ανατρέπεται. Για παράδειγμα, στο Δ. Διονύσου, η “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”, σε ανακοίνωση τής καλεί τη νέα δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση σημαντικών έργων, καθώς όπως λέει υπάρχει κίνδυνος απένταξης των παρακάτω έργων:

1. «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου» που αφορά:

I. Την ενεργειακή αναβάθμιση

II. Την προμήθεια και εγκατάσταση γεννητριών σε όλα τα αντλιοστάσια του Δήμου.

2. «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΥΠΕΤ Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ» που αφορά στην αξιοποίηση του κτιρίου του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου ως πολιτιστικού πολυχώρου, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δημοπρατηθούν έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  Δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, θα απευθυνθούν προς το ΥΠΕΣ, ζητώντας παράταση προθεσμιών ενώ δεν αποκλείεται να θέσουν το θέμα και στην ΚΕΔΕ.

Το έγγραφο του ΥΠΕΣ

https://www.aftodioikisi.gr