Σε παράλυση το αγροτικό κίνημα Ελλάδος, μπλόκα οι Γερμανοί αγρότες...

Την ίδια στιγμή και με λιγότερα πράγματα να διακυβεύονται, οι Γερμανοί αγρότες φαίνεται πως «είναι στην τσίτα» και προετοιμάζουν ορμητικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η λέξη «παράλυση» περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στα αγροτικά κέντρα της χώρας, αφού το μικρό ενδιαφέρον των αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης των αγροτικών ζητημάτων.

Αν μη τι άλλο, οι ουρές που έχουν μείνει στις πληρωμές των ενισχύσεων, το ανεξήγητο και βιαστικό ψαλίδισμα στην αξία των δικαιωμάτων, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των eco-schemes, καθώς και η ασάφεια γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι στα πλημμυρισμένα του θεσσαλικού κάμπου δίνουν πολλές αφορμές.

Όλα αυτά, μέσα σε ένα γενικά πιεστικό κλίμα για τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή, όπου ο κανόνας της διόρθωσης εξακολουθεί να κλονίζει τις τιμές για τα αγροτικά εμπορεύμανα, ενώ το ακριβό κόστος δανεισμού μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροτών, κάτι που φαίνεται και από το μετριασμένο ενδιαφέρον για τα προγράμματα ανάπτυξης. 

Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας και των παρακάρλιων, η συμμετοχή στο μπλόκο του Πλατυκάμπου είναι ενδεικτική αυτής της παράλυσης.

Μόλις 100 τρακτέρ παραμένουν στην άκρη του δρόμου, σε μια παράσταση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε καν παραγωγούς των οποίων ο εξοπλισμός μαζί με τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους βρίσκονται ακόμα κάτω από επτά μέτρα νερού.

Λίγο ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνόντος κόμματος που φαίνεται να πίεσε καταστάσεις και να συγκράτησε κόσμο από την αντίδραση, λίγο και το χαλαρό πλαίσιο των αποζημιώσεων που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, φαίνεται πως συνέβαλλαν στην μικρή συμμετοχή. Από την άλλη η προσμονή για καταβολή του 35% των αποζημιώσεων από τα πάγια, συγκράτησε αρκετούς από το μπλόκο, αν και όπως φάνηκε, καμία πληρωμή δεν προχώρησε. Με άλλα λόγια, οι αγρότες έχουν λάβει μόνο τα 2.000 ευρώ από την κρατική αρωγή, με την γραφειοκρατία να έχει κρατήσει πίσω την καταβολή του βασικού όγκου της αποζημίωσης, μιας και όπως ακούγεται, στρεβλές δηλώσεις έχουν υποχρεώσει σε διπλούς και τριπλούς ελέγχους προκειμένου να μην κατευθυνθούν πληρωμές σε λάθος χέρια.

Όπως και να έχει, το μπλόκο παραμένει και αναμένεται να υπάρξουν νέες προσθήκες τις επόμενες ημέρες, αφού αρκετοί αμυγδαλοπαραγωγοί από την Θεσσαλία που δεν αποζημιώθηκαν, έχουν προσεγγίσει τον Πλατύκαμπο, με τους εκπροσώπους των παραγωγών να ζητούν συνάντηση με τον υπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο και να υποστηρίζουν πως ακόμα και αυτό το αίτημα δεν έχει εισακουστεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνει λόγο για «αστειότητες» και «γραφικότητες», ενώ υποστηρίζει ότι ο ίδιος «ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στη Θεσσαλία» σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου, στο οποίο περιλαμβάνονται τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού κατά τις οποίες μεταξύ άλλων δήλωσε:«δεν θα ασχοληθούμε με κάποιους που ως στόχο έχουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας».

Αναβρασμός και μπλόκα αγροτών στη Γερμανία

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γερμανία, με την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου να σηματοδοτεί ημερομηνία κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την κατάργηση της αντίστοιχης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, αλλά λαμβάνουν πλέον μια κοινωνικά διευρυμένη απήχηση.

Ήδη τα συνδικάτα και οι ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οδικών μεταφορών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην εβδομάδα κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γερμανική Ένωση Αγροτών, ενώ και οι εργαζόμενοι στο πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου.

Δεν αποκλείεται δηλαδή, την ερχόμενη εβδομάδα, τρακτέρ, φορτηγά και πλήθος κόσμου να κατακλύσουν το Βερολίνο, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασκευάσει η Bundestag το κομμάτι των περικοπών στην επιστροφή του ΕΦΚ αγροτών, όταν τις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η επιμέρους εφαρμογή του «φρένου χρέους» στο οποίο συμφώνησε νωρίτερα τον Δεκέμβριο  ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Συνοπτικά, οι περιπετειώδης διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2024 της Γερμανίας, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται να καλύψει με περικοπές και πολιτικές λιτότητας μια δημοσιονομική τρύπα 17 δισ. ευρώ, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ καθ΄ έτος,  που αναλογεί σε 21 λεπτά ανά λίτρο diesel το οποίο έχει αξιοποιηθεί από Γερμανούς αγρότες.

Το ποσό δεν είναι αμελητέο, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους, μια μέση ενίσχυση στην Γερμανία, για μια εκμετάλλευση η οποία τοποθετείται στις εκτατικές καλλιέργειες, χάνει περίπου 3,886 ευρώ, μια κτηνοτροφική μονάδα χάνει περίπου 3.238 ευρώ,  ενώ 935 ευρώ αναλογούν σε μια αμπελουργική εκμετάλλευση και 1.052 ευρώ σε έναν οπωρώνα.

Πέρα από την επιστροφή, ο προϋπολογισμός προβλέπει την κατάργηση της απαλλαγής φόρου στα αγροτικά οχήματα, όλα αυτά υπό τον μανδία των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών.

«Φτάνει πια, τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας πρέπει να ακυρωθούν», σχολίασε στις παραμονές της πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter).

Η εβδομάδα δράσης πρόκειται να κορυφωθεί με μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου.

Πάντως η έκρυθμη κατάσταση στα αγροτικά κέντρα της Γερμανίας, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο σε ομοσπονιακό επίπεδο όσο και στα επιμέρους κρατίδια.

Ο Σβεν Σούλτζε, υπουργός Οικονομίας της Σαξονίας-Άνχαλτ με τους Χριστιανοδημοκράτες προέβλεψε πρόσφατα στην εφημερίδα «Bild», πως «υπάρχει η απειλή μιας φρικτής έναρξης του νέου έτους» και φαίνεται να δικαιώνεται με βάση τον προγραμματισμό των αγροτικών συλλόγων για κινητοποιήσεις.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αποκλείστηκε από τρακτέρ,  οι αγρότες παραμένουν σε θέση μάχης σε διάφορα κρατίδια της χώρας, ενώ προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και σε μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμους. Χαρακτηριστική ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, στις 22 Δεκεμβρίου όταν γέμισε με κοπριά το οδόστρωμα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου, τέσσερεις ημέρες νωρίτερα είχε επαναληφθεί η ίδια κίνηση μπροστά από την Στήλη της Νίκης στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

www.agronews.gr/thesmika/210698/se-paralusi-to-agrotiko-kinima-stin-ellada-bloka-stinoun-oi-germanoi-agrotes/