ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CAPITAL ECONOMICS Guardian: Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμη εδώ...

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανό, επισημαίνει σε άρθρο της
η βρετανική εφημερίδα Guardian, στηριζόμενη στην τελευταία... διάγνωση της Capital Economics.
Σύμφωνα με το γνωστό thinktank, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας –στο 170% του ΑΕΠ σήμερα– εξακολουθεί να βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Στο άρθρο του, ο οικονομικός συντάκτης της Guardian Nils Pratley αναφέρει πως «ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς οι υποτροπές ήταν λίγες και μικρές». Αλλά, αίφνης, έρχεται η Capital Economics με τη διάγνωση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως «η κρίση στη χώρα δεν έχει ακόμη τελειώσει», παρά τη σαφή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά από το δεύτερο πακέτο του 2012 και μετά.
Το πρόβλημα, τονίζει η εφημερίδα, δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015. Η Capital Economics, όπως και άλλοι, θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί λύση, εάν η Ελλάδα συμφωνήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δώσουν περισσότερα δάνεια.
Η ανησυχία έχει να κάνει με τη πιο μακροπρόθεσμη δυναμική της Ελλάδας. Τα υπάρχοντα πακέτα απαιτούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, προκειμένου να μειώσει το χρέος της στο 90% του ΑΕΠ. Όμως, οι Ελληνες είναι πιθανό να μην ανεχτούν την επιβολή μέτρων λιτότητας χρόνο με το χρόνο.
Δεύτερον, υπάρχει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Οι τιμές, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, υποτίθεται πως θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά το 2015. Η Capital Economics είναι επιφυλακτική ως προς αυτό. Εάν έχει δίκιο, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα αρχίσει τότε να αυξάνεται αλλά αργά, περιορίζοντας τη δυναμική μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Τρίτον, εάν συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν ενδεχομένως να σκεφτούν την πιθανότητα να διαγράψουν μέρος των δανείων τους προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Capital Economics, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα δεχθεί να παράσχει αυτό το είδος βοήθειας λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβληματισμών και των πιθανών ηθικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε.
Κλείνοντας, το άρθρο του στην Guardian ο συντάκτης επισημαίνει: «Το ενδεχόμενο Grexit (εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ) είναι ακόμη μια πιθανότητα, αν και δεν θα γίνει σύντομα». http://www.imerisia.gr/